Площа під сільського господарськими культурами з генно-модифікованими джерелами (ГМО-культури) в 2016 році досягла 185,1 млн га проти 179,7 млн га в 2015 році, повідомляє міжнародна служба з моніторингу за застосуванням агробіотехнологій (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications, ISAAA).
Водночас ISAAA нагадує, що в 1996 році, коли було видано перший дозвіл на вирощування таких культур, площа засіву становила 1,7 млн га.
На даний момент ГМО-культури вирощуються в 26 країнах. У семи з них зосереджено 95% площ, де вирощують модифіковані агрокультури:
США – 72,9 млн га, 39% від загальної площі
Бразилія – 49,1 млн га, 27%
Аргентина – 23,8 млн га, 13%
Канада – 11,6 млн га, 6%
Індія – 10,8 млн га, 6%
Парагвай – 3,6 млн га 2%
Китай – 2,8 млн га, 2%.
Майже половина світових площ під ГМО-культурами припадає на сою. Крім того, вирощують генно-модифіковані кукурудзу, бавовну і канолу.
Як зазначає голова правління ISAAA Пол С. Тенг, «біотехнологічні культури стали життєво важливим сільськогосподарським ресурсом для фермерів у всьому світі завдяки величезним вигодам для підвищення продуктивності і рентабельності, а також для збільшення термінів зберігання продукції».
«Нові сорти біотехнічної картоплі і яблук дадуть можливість споживачам користуватися прямими перевагами біотехнології, купувати продукцію, яка не буде псуватися, що, в свою чергу, може істотно скоротити харчові відходи», ─ зазначив він.
ГMO (генетично модифікований організм) ─ результат лабораторного процесу, протягом якого гени з ДНК одного різновиду виймаються і штучно вставляються у гени іншої рослини або тварини. Чужорідні гени можуть братися із бактерій, вірусів, комах, тварин або навіть людей. Оскільки це включає передачу генів, ГMO також відомі як «трансгенні» організми.
В Україні використання ГМО наразі заборонено.