За неповний сезон цукрова галузь принесла до бюджету України $350 млн валютних надходжень.
Буквально за один сезон цукрова галузь стала важливішою для економіки країни, ніж, наприклад, молочна, з точки зору експортної виручки, відзначив на своїй сторінці у Facebook економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак.
«Так, сезон ще не завершено. Так, нас, можливо, у рейтингу обійде кілька країн, тому що експортні можливості майже вичерпані, але якщо брати цифри по березень включно, то Україна дійсно збільшила експорт в 6,6 разів! Так, ми ввійшли в трійку експортерів переважно бурякового цукру, а в загальному рейтингу попереду нас ще близько семи країн, що виробляють та експортують, переважно, тростинний цукор. Тим не менше, це дуже крутий прорив», – констатує експерт.
Втім, за його словами, якщо аналізувати експортні ціни українських цукрових контрактів, то вони чи не найнижчі в світі. Це і плюс, і мінус одночасно, підкреслює Ярмак.
«Плюс в тому, що ми конкурентні, а мінус в тому, що ми, поки що, не готові отримувати вищу ціну, додавати цінності товару і т.п.», – відмічає він.
Також економіст із ФАО повідомив, що є потенційні покупці з Сінгапуру, але українські виробники цукру не готові задовольнити їх попит, оскільки немає вільних обсягів і наш цукор продається лише навалом, не фасуючи. До того ж ніхто не пропонує контракти з нового сезону.
«Звичайно, це досить ризикований підхід, бо ринок – це мінлива штука. Є над чим працювати», – резюмує Андрій Ярмак.