Виробництво ягід в Україні за останні три роки стабілізувалося на позначці близько 130 тисяч тонн, при цьому експортні поставки зростають, заявив директор компанії УкрАгроКонсалт Сергій Феофілов.
Про це повідомляє Інтерфакс.
Експерт уточнив, що експорт ягід у 2014 році становив 21 500 тонн, в той час як у 2016 році Україна поставила на зовнішні ринки вже 44 700 тонн. У структурі експорту переважає морожена ягода (чорниця, малина, журавлина, ожина).
Феофілов відзначив, що українські виробники ягід розширили географію експорту.
Він додав, що якщо раніше основними ринками збуту були країни ЄС, то зараз почався випуск на Близький Схід, ОАЕ.
За словами Феофілова, ягідний бізнес залишається одним з інвестиційно привабливих сегментів аграрного сектора України. Основними причинами цього тренду є висока маржинальність, зростаючий попит з боку внутрішнього і зовнішнього ринків, сприятливі кліматичні умови і тенденції здорового харчування.
Нагадаємо, що у експорті готової продукції з України до країн ЄС з’явилося 39 нових товарних позицій.
44 товарні позиції експортуються з України виключно до ЄС. Найбільше експортується казеїну ($5,9 млн ); срібла (включаючи срібло з покриттям із золота або платини), у необробленому або напівобробленому вигляді ($1,1 млн); моторних транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше ($386 100 ); пороху ($216 000); буксирів та судна-штовхачів ($163 400).