Виробництво кави в Індії може суттєво зменшитися в наступному сезоні і впасти до мінімуму за останні 8 років – причиною цього стала тривала посуха, зумовлена аномальною спекою та відсутністю дощів на основних територіях, де вирощують каву. Про це повідомляє Интерфакс із посиланням на Асоціацію об'єднаних плантаторів південної Індії (UPASI).
Зокрема, в наступному с/г році (починається 1 жовтня) виробництво кави може зменшитися до приблизно 300 тис. тонн. Це буде найнижчий обсяг з 2009-2010 рр., коли урожай становив 289,6 тис. тонн.
У поточному сезоні випуск кави прогнозується на рівні 316,7 тис. тонн, за даними UPASI.
За даними індійських метеорологів, обсяг опадів цього літа в країні був приблизно на 18% меншим за середній рівень. При цьому в штаті Карнатака, на який припадає близько 70% всієї площі посіяної кави, кількість опадів була на 26% нижче середнього показника за останні півстоліття.
Індія постачає в інші країни 70% кави, і зменшення врожаю може негативно позначитися на експорті. Це викликає побоювання, оскільки посуха також викликала скорочення виробництва в Бразилії.
Ціни на арабіку підскочили приблизно на 24% з червня, коли на біржі в Нью-Йорку був зафіксований мінімум за 15 місяців. У Лондоні робуста подорожчала на 16% з найнижчого рівня за сім місяців, зафіксованого в квітні.
Нагадаємо, американська компанія з продажу кави Starbucks повідомила про наміри викупити решту 50% акцій компанії East China за ціною 1,3 млрд доларів, що стане найбільшою угодою компанії. Завдяки цій угоді у власність кавової компанії потраплять 1300 магазинів у Шанхаї та провінціях Цзянсу та Чжецзян, а також передбачається, що до 2021 року на материковому Китаї загалом діятиме 5000 торгівельних точок Starbucks.