Збільшення майже на третину виробничих площ вирощування часнику в Китаї спровокувало суттєве падіння світових цін на цей продукт в поточному сезоні, повідомляє видання “Інфо-Шувар”.
Падіння ціни на часник в цьому сезоні стало найболючішим питанням для українських виробників. При цьому фахівці галузі впевнені, що світові ціни на часник і надалі будуть знижуватись.
Повідомляється, що тенденція зниження цін в першу чергу пов’язана з Китаєм, який наразі займає 80% в структурі світового врожаю часнику та 75 % в обсязі світового експорту.
В Україні товарний часник в порівнянні з минулим роком подешевшав мінімум на третину саме під впливом збільшення конкуренції з імпортом на фоні збільшення пропозиції власної продукції.
За даними видання, у липні 2017 року середня ціна часнику на оптових ринках України становила 25 – 40 грн/кг. Українські господарства погоджувалися продавати урожай навіть по 18 – 20 грн/кг, що фактично співпадало із собівартістю. Рік тому часник на торгівельних майданчиках країни коштував щонайменше у 1,5 разу дорожче.
“Експерти наголошують, що, на даний момент, головною проблемою українського виробництва часнику є відсутність досвіду у вирощуванні, але найгіршим є те, що більшість фермерів не мають навіть короткострокової маркетингової стратегії. Саме тому, на фоні збільшення виробничих площ в комерційному секторі, поки що продуктивність в більшості господарств є досить низькою, а експортний потенціал залишається не розкритим”, – йдеться в повідомленні.
Також наголошується, що Україна вже кілька років поспіль не може вичерпати експортну квоту ЄС на часник у розмірі 500 тон, тоді як, за даними Держстату, загальний обсяг виробництва українського часнику станом на 2016 рік склав майже 190 тис. тон.