За 9 місяців поточного року експорт сільськогосподарської продукції збільшився на 24,3% і склав $13,07 млрд, або 41,7% від загального експорту України, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє прес-служба уряду.
Найбільш вагомими в структурі експорту стали: соняшникова олія – 24,8%, кукурудза – 18%, пшениця і суміш пшениці та жита – 14,45%, соя – 4,84%, ячмінь – 4,6% і насіння ріпаку – 4,6%. Також експорт деяких товарних позицій в порівнянні з попереднім роком значно зріс. Наприклад, експорт абрикосів, вишень, персиків, слив збільшився майже в 8,4 рази і склав $ 6,4 млн. Бобових овочів, свіжих або охолоджених, було експортовано на суму $20,9 млн, масло вершкове та інші жири, вироблені з молока – на $64,20 млн, яловичина морожена – на $ 34,1 млн.
«Географія основних регіонів-імпортерів української аграрної та харчової продукції не змінилася за вказаний період. Найбільше ми експортували в країни Азії: на суму $5,525 млрд. На другому місці – країни ЄС – $ 4,177 млрд, і третє місце займають країни Африки – $1,997 млрд», – повідомила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
Так само, за 9 місяців збільшився імпорт сільськогосподарської продукції. У порівнянні з попереднім роком, цей показник зріс на 6,7% і склав $3,202 млрд. Найбільшу питому вагу в структурі імпорту основних видів продукції аграрного сектора мають товари такі товари як: риба, ракоподібні і молюски – 9,4%, тютюн і вироби з нього – 9,1%, плоди, горіхи та цедра – 9%, масло – 5,2%, какао-боби, продукти з нього, шоколад – 4,8%, кава, чай, прянощі – 4,2% , зернові злаки – 4,1%.