Втрати врожаю плодів та ягід в поточному році склали 800 000 тонн або 40% від очікуваного. За оцінкою асоціації «Укрсадпром», в грошовому еквіваленті це 8-10 млрд грн.
«Якість врожаю нижча, ніж торік. Виною тому – заморозки, низькі температурами в період запилення, гради та буревії», – розповів Дмитро Крошка, голова «Укрсадпрому».
Вітчизняне виробництво не покриває внутрішньої потреби у фруктах та ягодах. Дефіцит складає близько 20%.
«Здебільшого ми імпортуємо екзотичні фрукти та ягоди. Та вже наприкінці зими на прилавках з’являються імпортовані традиційні для вирощування в Україні плоди», – каже Крошка.
Такі низькі показники спостерігаються не лише в Україні. Урожай яблук в ЄС у порівнянні з торішнім показником упав на 20% і оцінюється в 9,3 млн тонн. Ціни на плоди ростуть, – за даними WAPA.
Разом з тим, Україна встигає годувати своєю продукцією європейський ринок, збільшується кількість переробних підприємств.