Стартап, який навчився вирощувати тунця «в пробірці», почне його продавати у 2020 році

Поки Finless Foods може запропонувати лише лабораторно вирощений рибний фарш, але в майбутньому планує навчитись вирощувати цілі шматочки риби

фото pixabay.com

Американський стартап Finless Foods знайшов спосіб вирощування м'яса тунця в пробірці та планує запустити його масовий продаж у 2020 році. Про це повідомляє Nikkei Asian Review.

З огляду на те, що вартість виробництва штучного «рибного м’яса» не залежить від його виду, компанія вирішила спершу розпочати роботу над вирощуванням у пробірці дороговартісного м’яса блакитного тунця.

Для так званого вирощування м’яса риби у живої рибини відбиратимуться клітини, які потім культивуватимуться в стерильних умовах. У результаті поділу та розмноження клітин формуватимуться компоненти штучного «рибного м’яса».

Найголовнішою проблемою для компанії наразі є висока ціна самого процесу вирощування. Щоб створити прототип м’яса, минулого року Finless Foods витратила $19 000 за фунт «рибного м’яса» (450 грамів). З того часу компанії вдалось скоротити витрати до $6000 за фунт.

Генеральний директор Finless Foods Майкл Селден запевняє, що завдяки подальшому вдосконаленню виробництва штучна риба до 2020 року коштуватиме стільки ж, скільки її натуральні аналоги на ринку.

Варто зазначити, що методом, який пропонує Finless Foods, наразі неможливо виростити цілу тушку або філе, тому компанія спочатку пропонуватиме фарш. У майбутньому планується налагодити виробництво таким чином, щоб виготовляти цілі шматочки, які б, наприклад, підходили для приготування сашимі.

Окрім блакитного тунця, Finless Foods має намір вирощувати в пробірках і інші види риби.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи, близько 30% ділянок рибного промислу виснажені або забруднені. Багато видів риб, зокрема тунець, живуть у забруднених середовищах, тому до їх організмів потрапляє мікропластик та ртуть.

Селден сказав, що його компанія працює над безпечними та доступними альтернативами «чистої риби», які зможуть стабілізувати наші продовольчі запаси та захистити навколишнє середовище.

Нагадаємо: нещодавно стало відомо, що продуктовий стартап Just в Сан-Франциско вирощує куряче м'ясо в лабораторії. Смаковими якостями воно не поступається традиційній курятині. І навіть навпаки – значно м’якше і ніжніше, до того ж не містить антибіотиків, якими зазвичай на фермах шпигують курей для вбивання інфекцій.

Як повідомлялось, стартап Ecovative, який робить екологічно чисту упаковку для компанії IKEA, планує великий перехід до вирощування лабораторного м’яса з тих же матеріалів. 

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS