Оксфордські вчені вивчили, як різні типи харчування впливають на здоров'я, та з'ясували, що вегетаріанцям загрожує інсульт, м'ясоїдам – інфаркт. Про це пише bmj.com.
Дослідження показало, що в людей, які перейшли на рослинну дієту, на 13% нижче ризик інфаркту та інших клінічних форм ішемічної хвороби серця. Проте ймовірність інсульту у них на 20% вища, ніж у м'ясоїдів.
Масштабне дослідження було проведене серед 48 000 вегетаріанців, м'ясоїдів і пескетаріанців – тих, хто відмовився від м'яса, але їсть рибу. Вчені спостерігали за здоров'ям цих людей упродовж 18 років.
За цей час близько 2800 з них зіткнулися з серцево-судинними захворюваннями і понад тисяча перенесла інсульт.
Таким чином, за десять років із тисячі вегетаріанців з хворобами серця зіткнуться на десять осіб менше, ніж серед м'ясоїдів: 36 проти 46.
У той же час загальний рівень смертності серед вегетаріанців і м'ясоїдів виявився однаковим.