Нідерландський стартап Meatable, який займається розробками штучного м’яса, зосередився на виробництві свинини, оскільки епідемія африканської чуми свиней швидкими темпами знизує поголів’я свиней у світі. Про це пише TechCrunch.
Зазначається, що компанія залучила $10 млн для підтримки свого нового напрямку.
Коли стартап представив свою технологію минулого року, він був однією з декількох компаній, як займаються виробництвом м’яса, отриманого з клітин тварин – метод виробництва м’яса, який теоретично генерує наваго менше викидів вуглецю і є більш сприятливим для навколишнього середовища, ніж традиційне тваринництво.
Тепер, коли ціни на свинину ростуть у всьому світі, Meatable стає однією з перших компаній, яка публічно сфокусує свою увагу на інше м’ясо.
Це не єдиний спосіб, за допомогою якого компанія виділяється серед своїх конкурентів на ринку. Meatable також є претендентом на комерційно життєздатний, запатентований процес виробництва м’ясних клітин без необхідності вбивати тварину і якості попередньої умови для диференціації та росту клітин. Замість цього компанія відбирає клітини у живих корів або свиней, перетворює їх в плюрипотентні стовбурові клітини, а потім направляє по шляху розвитку жирової або м'язової тканини.
Підхід нідерландської компанії вже залучив $7 млн від інвесторів і грант на $3 млн від Єврокомісії. Ці гроші підуть на розробку біореактора, який буде представлений вже в наступному році. А до 2025 року планується запустити фабрику, що виробляє тисячі кілограмів м'яса.
У Meatable стверджують, що їхня технологія дозволить виробляти м'ясо, витрачаючи на 96% менше води та на 99% менше земель. За умови, що виробництво буде споживати енергію з відновлюваних джерел, свинина з пробірки може стати екологічною заміною справжньої.