Україна значною мірою посилила позиції на органічному ринку ЄС. Як свідчать дані звіту Європейської Комісії «Імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС: ключові зміни в 2019 році», за підсумками 2019 року Україна посіла 2 місце зі 123 країн за обсягами експортованої органічної продукції до ЄС, піднявшись на дві сходинки порівняно з попереднім роком.
Як повідомляє organicinfo, протягом 2019 року до ЄС ввезено 3,24 млн тонн органічної агропродовольчої продукції, більше 10% якої припадає на Україну.
Український експорт до ЄС збільшився на 27% – з 265 817 тонн в 2018 році до 337 856 тонн в 2019. В основному, до ЄС з України експортуються зернові (окрім рису та пшениці, 76,9% зернових українського походження), пшениця (31,8% з України), олійні культури (крім сої, 18,2% та друге місце після Туреччини), соя (4 місце та 13% імпорту сої з України), фрукти (11% та 3 місце). Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків та овочів, що є ключовими експортними продуктами.
У 2018 році Україна займала четверте 4 місце за обсягами експпорту органічної продукції до ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці.
Нагадаємо: експорт товарів агропромислового комплексу та харчової промисловості за січень-травень 2020 року склав $9072,3 млн, що на 2% більше, ніж за відповідний період 2019 року.
Як повідомлялося, уряд зробить просування українського експорту одним з КРI українських дипломатів.