У Парижі на даху виставкового комплексу на паризькій заставі Порт де Версан, де щорічно проходить Міжнародний сільськогосподарський салон розташувалася найбільша висотна міська ферма в Європі. Як повідомляє RFI, на 14 000 квадратних метрах полуниця, помідори та баклажани ростуть без ґрунту.
Ферма Nature Urbaine є найбільшою як у Парижі, так і всій Європі, однак далеко не перша.За п'ять років площа озеленених дахів і стін в Парижі зросла з 44 гектарів до 121. З них 18 га віддані під 228 міських ферм і городів.
Фрукти й овочі ростуть без ґрунту, поживні речовини розпорошуються на коріння аерозольними апаратами. Ці установки, розроблені компанією Agripolis, розпилюють кожні дванадцять хвилин аерозольну суспензію, насичену мінеральними добривами й органічними поживними речовинами. 90% цієї води проходить очищення і використовується знову.
Полуниця зростає в вертикальних колонах висотою два метри з бамбука і полівінілхлориду.Такі «грядки» дозволяють економити площі, в кожній колоні – по 50 кущів ягід. Томати та баклажани вирощують гідропонним методом – вони ростуть у баках з кокосовим волокном. Їхнє коріння постійно знаходиться у воді, а самі рослини «повзуть» угору ґратами, утворюючи живу «зелену» стіну. Використовувати справжню землю на даху неможливо, вона надто важка.
«Все управляється автоматично, через комп'ютери, – розповіла Софі Арді, директорка ферми Nature Urbaine – Якщо виникає проблема, ми отримуємо попередження на телефон. Це дозволяє не витрачати даремно часу, наприклад, не займатися бур'янами, їх просто немає».
На 4000 м² культур працюють чотири садівники.
Деяка кількість ґрунту на даху все ж є – частина площ зайнята комунальними городами, які можна брати в оренду. 137 ділянок, кожна площею 1,12 м², заповнені компостом, який за вагою легше, ніж звичайна земля. Його склад розробив інститут AgroParisTech. Вартість оренди – 320 євро на рік, вона включає в себе використання зрошувальних систем і можливість звернутися за порадою до садівників з Nature Urbaine.