Імпорт шоколаду в Україну у 2020 році зріс у натуральному виразі на 28% у порівнянні з попереднім роком – із 33 600 тонн до 43 000 тонн, у грошовому еквіваленті – на 25,7%, із $150,5 млн до $189,1 млн. Про це повідомляє «Інтерфакс», посилаючись на Державну митну службу.
Згідно з її даними, експорт з України шоколаду торік зменшився на 9,7% – з 63 900 тонн до 57 700 тонн, у доларовому еквіваленті – на 6,6%, із $169,7 млн до $158,4 млн.
Серед основних покупців українського шоколаду – Казахстан (7,2% від загального обсягу), Білорусь (8,4%) і Румунія (9,2%), а завозили його переважно з Польщі (33,6%), Нідерландів (13,8%) і Німеччини (12,2%).
За даними Держмитслужби, імпорт какао-бобів, какао-пасти, какао-масла та какао-жирів, а також какао-порошку у 2020 році скоротився в натуральному виразі на 2,5% – до 54 300 тонн, тоді як у грошовому зріс на 5,7% – до $186,9 млн.
Крім того, як повідомляє Держмитслужба, у 2020 році також суттєво збільшився імпорт кави та її замінників: у натуральному виразі – на 8,4%, до 48 400 тонн, у грошовому – на 15,4%, до $166,4 млн. Експорт цієї продукції становив 370 тонн на $1,8 млн, збільшившись до показників 2019 року відповідно на 61,2% та 15,8%.
Найбільшими країнами, з яких Україна імпортувала каву, стали Польща (22,7%), Італія (15,3%) і Німеччина (8,1%).
Нагадаємо: Україна торік збільшила експорт жирів на 22%. Країна залишилася найбільшим експортером соняшникової олії в ЄС.