У Китаї прийняли закон по боротьбі з перевитратою їжі – відвідувачі харчувальних закладів тепер можуть отримати штраф за недоїдені страви, пише Tjournal з посиланням на Xinhua.
Як буде проходити процес стягнення штрафу і його величина, поки неясно.
Закон прийняли 29 квітня на засіданні Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників.
За словами прес-секретаря комісії Цзан Тевея, новий закон повинен дати визначення «харчовим відходам» і уточнити заходи в боротьбі з марнотратством в їжі. Один з відомих заходів – штрафи для тих відвідувачів ресторанів, які замовили надмірну кількість страв і не доїли. Як буде проходити процес стягнення штрафу і його величина – поки що невідомо.
Банкети чиновників також регламентуються законом, так як держслужбовці повинні зіграти провідну роль в запобіганні харчових відходів. На заходах кількість і форма прийому їжі повинні бути організовані економно і не перевищувати певні стандарти.
Закон прийняли в зв'язку з тим, що Китай щороку втрачає близько 35 млрд кілограмів зерна на етапах зберігання, транспортування та переробки, а в містах щодня виробляється 50 тонн харчових відходів.
У серпні 2020 року в Китаї стартувала кампанія «Чиста тарілка» щодо бережливого ставлення до продуктів. Тоді лідер КНР Сі Цзіньпін заявив, що «марнотратство щодо продовольства жахає і засмучує».
В рамках проекту кейтерінгова служба Ухань закликала ресторани обмежити кількість продаваних страв: групи мали замовляти на одну страву менше, ніж кількість відвідувачів. Так, група з 10 осіб могла замовити лише 9 страв. Кампанія викликала обурення в соцмережах. Користувачі Weibo масово критикували ініціативу.