Виробник шотландського віскі Glenfiddich запустив новаторський проект із заправки своїх вантажівок екологічно чистим біогазом, отриманим із залишків процесу перегонки віскі. Про це пише Логіст.Today з посиланням на Reuters.
Повідомляється, що виробник встановив на своїй винокурні в місті Даффтаун (Шотландія) заправні станції, які використовують унікальну технологію перетворення відходів виробництва в газ із ультранизьким вмістом вуглецю (ULCF). Таке паливо виділяє мінімальну кількість вуглекислого газу та інших шкідливих викидів.
Стюарт Уоттс, директор материнської компанії William Grant & Sons, яка і розробила цю технологію, каже, що традиційно Glenfiddich продавав відпрацьоване зерно на корм для худоби. Але завдяки анаеробному зброджуванню – коли бактерії розкладають органічні речовини, виробляючи біогаз – винокурня може також використовувати рідкі відходи процесу для виробництва палива і, таким чином, утилізувати всі свої відходи.
У винокурні, яка продає більше 14 млн пляшок односолодового віскі на рік, заявили, що біогаз, отриманий з відходів виробництва, вже використовується для заправки трьох спеціально переобладнаних вантажівок Iveco, які перевозять віскі Glenfiddich на всіх етапах виробництва, аж до розливу і упаковки.
«Протягом усього циклу виробництва біогаз скорочує викиди вуглекислого газу (CO2) більш ніж на 95%, а також знижує викиди інших шкідливих часток і парникових газів на 99%, порівняно з дизельним та іншими видами викопного палива. Кожна вантажівка буде щороку витісняти до 250 тонн CO2, що за екологічними показниками рівноцінно посадці 4 000 дерев на рік», – підрахував Стюарт Уоттс, директор винокурень William Grant & Sons.
William Grant & Sons планує зробити цю технологію доступною для всієї шотландської віскі-індустрії, щоб підтримати декарбонізацію транспорту відповідно до цілей уряду Великобританії і Шотландії з досягнення нульового рівня викидів від автотранспорту.