Bayer оголосила про запуск в Україні своєї глобальної вуглецевої ініціативи

Українські аграрії долучилися до програми з декарбонізації

Фото: Soo Ann Woon/Pexels

Компанія Bayer оголосила про запуск в Україні своєї глобальної вуглецевої ініціативи, головною метою якої є декарбонізація ключових елементів продовольчої системи з акцентом на діяльність сільськогосподарських виробників. Про це повідомляється на сайті компанії, передає «Екополітика».

«Програма об'єднує агровиробників та інших учасників ланцюга продовольчої системи задля зменшення викидів вуглецю, сприяючи так досягненню цілей «Європейського зеленого курсу». Нова європейська вуглецева ініціатива визнає ключову роль агровиробників та їхніх земель для створення стійкого позитивного впливу на навколишнє середовище, а також створення міцної та стійкої продовольчої системи», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що програма є невіддільною частиною зобов’язань Bayer щодо сталого розвитку, спеціально спрямованих на зменшення викидів парникових газів на 30% до 2030 року.

Пілотний проєкт програми передбачає кілька етапів.

На першому етапі визначається поточний вміст вуглецю в ґрунті на полях господарств-учасників як точка відліку.

Наступний етап передбачає імплементацію сільськогосподарських кліматично розумних практик із постійним їх удосконаленням і доповненням.

На останньому етапі основне завдання полягає в розробленні й налаштуванні точного та надійного цифрового інструменту моніторингу, звітності та перевірки. Очікується, що це нове цифрове рішення розроблять упродовж найближчих трьох років, а його впровадження відбудеться в межах провідної платформи для точного землеробства Climate FieldViewTM.

Проєкт європейської вуглецевої ініціативи Bayer розпочався за участі 27 сільськогосподарських підприємств на площі близько 500 га, що розташовані у Франції, Іспанії, Бельгії, Данії, Німеччині, а також в Україні та Великобританії. В Україні учасниками проєкту стали три інноваційних господарства.

Важливим елементом європейської вуглецевої ініціативи Bayer є практика взаємодії: аграрії, спеціалісти Bayer та учасники ланцюга продовольчої системи працюватимуть разом у віртуальній лабораторії вуглецевого землеробства, де вони можуть спільно проводити досліди та отримувати нові знання.

Нині тривають обговорення щодо участі в проєкті ключових переробних підприємств і компаній із роздрібної торгівлі, і до кінця року, як очікується, вони приєднаються до вуглецевої ініціативи.

За словами Юрія Романька, керівника департаменту агрономічних рішень аграрного підрозділу Bayer в Україні, основна ідея вуглецевої ініціативи – створити додаткову цінність для агровиробників, які застосовують кліматично розумні практики ведення сільського господарства, такі як використання покривних культур, зменшення обробітку ґрунту, сівозміни та точне внесення азотних добрив. Ця діяльність допомагає утримувати вуглець у ґрунті, водночас поліпшуючи його стан, стійкість і продуктивність, а також обмежує викиди в атмосферу.

«Також впровадження кліматично розумних практик допоможе українським агровиробникам завчасно підготуватися до вимог «Європейського зеленого курсу» та поліпшити доступ до європейських ринків», – додав Романько.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS