Питання про користь вітаміну D проти COVID-19 постійно обговорюється. Вчені з Ізраїлю представили наочні дані про захворюваність людей з низьким та оптимальним рівнем вітаміну D та продемонстрували очевидну залежність між дефіцитним станом та смертністю. Їхня робота вперше включала оцінку рівня вітаміну D до інфікування, що особливо важливо для достовірних результатів, пише HighTech Plus з посиланням на EurekAlert.
Наявність в організмі інфекції може знижувати рівень вітаміну D, тому вчені вирішили проаналізувати його показники, отримані від 2 тижнів до 2 років до хвороби COVID-19, та порівняти їх із перебігом захворювання. Їхня робота вкотре доводить, що дефіцит вітаміну D є фактором ризику тяжкого перебігу COVID-19.
Крім важливої ролі у здоров'ї кісток вітамін D асоційований з користю при аутоімунних, серцево-судинних та респіраторних захворюваннях.
З початком пандемії COVID-19 лікарі стали найчастіше призначати його для профілактики інфекції, оскільки він відіграє важливу роль у стимулюванні імунної відповіді. Ізраїльські вчені продемонстрували, як конкретні показники впливають на перебіг інфекції. В їхньому експерименті взяли участь 1176 осіб.
Дефіцитні стани (менше 20 нг/мл) у 14 разів підвищували тяжкий перебіг COVID-19 порівняно з показниками 40 нг/мл. Смертність і натомість дефіциту становила 25,6%, а при оптимальних показниках 2,3%.
Всі дані були скориговані з урахуванням статі, віку, хронічних захворювань та інших факторів, що потенційно впливають на результат.
«Це означає, що низький рівень вітаміну D значною мірою сприяє важкості та смертності від COVID-19», – підсумували автори.
З інших досліджень відомо, що оптимальний рівень вітаміну D знижує ризик раку кишечника на 50%, а дефіцит збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань удвічі.
Нагадаємо, Університет Хопкінса заявив, що локдауни неефективні і приносять більше шкоди, ніж користі.