Міністерство сільського господарства Франції оголосило напередодні, що виплатить 200 млн євро виноробам, які змушені знищувати нерозпродане вино. Водночас, в одному з головних виноробних регіонів країни, Бордо, планується вирубати 9200 га виноградників. Цими заходами влада намагається пом'якшити наслідки кризи, в якій опинилося французьке виноробство.
Джерело. Про це пише The Insider з посиланням на експертів з алкогольного ринку.
Зазначається, що головна причина кризи – надвиробництво недорогого вина «на кожен день» та зміна способу життя французів.
На відміну від інших виноробних країн, Франція завжди була орієнтована більше на внутрішній ринок, ніж на експорт: 70% французьких вин випивається всередині країни. Вино – найважливіша частина французької національної культури. Воно не було напоєм для вечірок чи свят, а ним супроводжувався кожен прийом їжі. Вино пили навіть діти: батьки клали його школярам у кошик із їжею. Ця практика була заборонена лише 1981 року.
Зрозуміло, французи випивали дуже багато вина. 1926 року було зафіксовано рекорд національного споживання – 136 літрів вина на рік на душу населення. Аж до початку 1980-х ця цифра була на рівні 100 літрів.
Щоб задовольняти таку потребу французів у вині, площа виноградників країни постійно збільшувалася. Проте з того часу споживання вина у Франції почало різко знижуватися: сьогодні це трохи менше 47 літрів на рік на людину. Хоча це друге місце у світі після Португалії, але потужності французької виноробної індустрії розраховані на вдвічі більше споживання.
До падіння попиту вино призвів комплекс причин: від зміни харчових звичок французів до моди:
1) змінився традиційний життєвий уклад. Якщо раніше французька сім'я двічі на день сідала за стіл із незмінним вином, то тепер багато хто обмежується фаст-фудом і не п'є в середині дня.
2) один із трендів останніх років – скорочення споживання м'яса, а червоне вино (саме на нього найсильніше впав попит) завжди вважалося у Франції обов'язковим супроводом до м'ясних страв.
3) молодь почала менше пити, посиденьки з вином здаються їм дуже старомодними. І всі опитування останніх років показують, що все більше молодих людей відмовляються від вина на користь пива та коктейлів на міцному алкоголі. Число людей, які взагалі не п'ють, також зростає.
Колишніх обсягів споживання французьких вин не відновити. Профіцит призводить до падіння цін при зростанні собівартості виробництва, зокрема через підвищення цін на пальне, що робить виноробний бізнес нерентабельним для багатьох господарств. Тож доведеться вирубати частину виноградників.
Але держава, розуміючи масштаб проблеми, надає підтримку своїм виноробам, зазначає експерт.
Перевиробництво вина спостерігається не лише у Франції, а й у всьому світі. За п'ять років (з 2016 по 2020 рік) у виробників утворився надлишок у 23,8 млн гектолітрів вина, які не вдалося продати. Це майже 10% загального обсягу виробництва.