В Україні цього тижня подорожчала морква. Зараз господарства відвантажують коренеплоду в діапазоні 27–34 грн/кг ($0,65–0,82/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.
Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Аналітики проєкту зазначають, що збільшувати відпускні ціни в цьому сегменті фермерам дозволяють декілька чинників. Насамперед подорожчанню сприяє підвищений попит на цю продукцію: моркву активно закуповують як гуртові компанії, так і роздрібні мережі.
Водночас пропозиція якісних коренеплодів на ринку дещо обмежена, оскільки низка господарств утримується від продажу в очікуванні подальшого зростання цін.
За словами експертів EastFruit, продажі моркви в Україні наразі ведуться в середньому в 3,6 раза дорожче, аніж за аналогічний період минулого року.
Учасники ринку, за даними проєкту, зазначають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовою. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що сприятиме збільшенню постачання та зниженню цін.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що в Україні знизилися ціни на цибулю. Її вартість упала до найнижчого за 4 роки рівня.