На Львівщині відкрили найбільший у Східній Європі завод із переробки риби

Новий виробничий комплекс може переробляти до 25 тонн сировини та випускати 12,5 тонни готової продукції щодня

Фото: Львівська обласна рада

У селищі Івано-Франкове на Львівщині заправцював новий новий завод із переробки рибної продукції ПрАТ «Львівський обласний виробничий рибний комбінат».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки, довкілля і сільського господарства.

«Маємо честь відкрити найбільший у Східній Європі завод із переробки риби. Це не просто виробничий об’єкт – це стратегічний крок у розвитку національної аквакультури», – сказав заступник міністра Тарас Висоцький.

За даними пресслужби, новий виробничий комплекс площею 6800 м² повністю відповідає міжнародним стандартам якості та може переробляти до 25 тонн сировини й випускати 12,5 тонни готової продукції щодня.

Будівля заводу складається з трьох рівнів: двох виробничих поверхів і технічного третього, де розміщені інженерні системи. Простір поділений на чотири основні зони:

У пресслужбі розповіли, що завод інтегрував міжнародні системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів (ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000), що дає змогу підприємству не лише забезпечувати внутрішній ринок, а й вийти на експорт.

Після досягнення повної виробничої потужності тут загалом створять 283 нових робочих місця. Наразі підприємство забезпечує роботою 82 особи.

Відомо, що на підприємстві планують розширити експортну лінійку, впровадити біотехнології для утилізації відходів, створити супутнє виробництво кормів і вийти на нові міжнародні ринки.

За словами голови ОВА Максима Козицького, ринок риби на Львівщині недозабезпечений. Виробництво в області покриває лише 2% потреб.

«У нас – понад 5000 га водного дзеркала, десятки підприємств, але потенціал використовується лише частково. І саме такі проєкти, як цей завод, допомагають його розкрити», – сказав голова ОВА.

В обласній раді наголосили, що з відкриттям нового заводу Львівщина має потужний імпульс для розвитку галузі аквакультури, яка останніми роками демонструє зростання. У 2024 році в області виробили 1547 тонн прісноводної риби – на 30% більше, ніж попереднього року. Однак попит все ще суттєво перевищує обсяги внутрішнього виробництва.

Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що Україна наздоганяє ЄС за цінами на продукти. З 2016 року ціни на продукти харчування в Україні зросли в середньому на 79%, тоді як у Європі – на 46%.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS