В Україні в серпні серед продуктів харчування найбільше знизилися споживчі ціни на овочі (-12,7%) та фрукти (-10,2%). Така динаміка суттєво відрізняється від торішньої, коли в серпні ціни знизилися лише на фрукти (-7,4%), тоді як пік падіння цін на овочі (-19,6%) припало на липень 2024 року, а в серпні ціни на них уже зросли на 5,2%.
Про це повідомляє в. о. директора Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.
За його словами, оскільки нинішні очікування урожаю овочевих культур перевищують торішні лише на 5,3%, значних змін у цінах на овочі у вересні 2025 року не відбудеться.
«Це підтверджують і дані моніторингу Міністерства фінансів України, згідно з якими станом на середину вересня споживчі ціни на моркву, буряк та огірки майже не змінилися, на цибулю, часник, помідори, перець відбувається невелике зростання, а на капусту й картоплю продовжується зниження», – прокоментував Лупенко.
Він зазначив, що овочеві культури у вересні 2025 року суттєво стримуватимуть інфляцію, однак їхній потенціал усе більше вичерпується. Водночас по інших видах продукції, за винятком одягу та взуття, інфляційні очікування, швидше за все, наростатимуть.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що експорт кукурудзи з України у вересні майже зупинився. Валовий збір культури становить 192 000 тонн (1% площ), а врожайність 3,55 т/га – на 18% нижче за торішній рівень.