Власник української компанії, яка виробляє страви швидкого приготування, Happy Elk Віталій Голіков розповів про збільшення виробництва під час війни, 1.000.000 грн донатів, бункер для айтішників, зміну у поведінці споживачів та особливості ринку сублімованої і сушеної продукції станом на 2022 рік.
Український ринок сублімованої та дегідрованої (сушеної) продукції почав своє становлення разом із Happy Elk у 2015 році. Простіше – це ринок страв швидкого приготування, готових до вживання після залиття окропом чи навіть холодною водою.
Тоді з’явилися перші українські виробники, більшість з яких закуповували вже «висушені» інгредієнти. І якщо з продуктами рослинного походження така історія працює: сублімована чи дегідрована (читай сушена) морква з Китаю – все рівно лишається морквою, а картопля – це завжди картопля, і вона окей з відусюди (PS Крім Білорусі. При чому з усіх можливих причин, включаючи нереально погану якість)) Кажу виключно про свій досвід, але один раз замовивши звідти мішок картопляного пюре багато років тому – її сірий колір запам’ятався надовго).
Із м’ясом справа інша. І якщо переважна більшість українських виробників сьогодні закуповує «вже готове» м'ясо – я ж принципово сушу м'ясо власноруч, нікому не довіряючи процес дегідрації. Так, це складніше і дорожче, проте тільки так Happy Elk може гарантувати якість.
Хороше м'ясо – запорука смачного продукту, яке не викличе печію. Якщо м'ясо погане, наприклад, курка їла неякісний комбікорм – то після варіння та сушіння м'ясо буде, м’яко кажучи, смердіти. Більшість виробників просто додадуть більше спецій або ароматизатор «рідкий дим». Та ще моя бабуся-технолог казала: «Якщо в ковбасі багато мелених спецій – так намагаються забити неякісне м'ясо». У варіанті вже готових сушених м’ясних кубиків з фаршу – безвідповідальний виробник може покласти до 60% шкіри та костей. Для прикладу собівартість такого сурогату буде коштувати в 3 рази дешевше, ніж м'ясо, яке я роблю власноруч в Happy Elk, з дотриманням усіх правил, без використання «прикрас», на кшталт, «копчених» ароматів.
Взагалі, я – фанат дегідрації (або простіше – «сушки»). Серйозно, здається, з продуктів – я сушив все, що тільки можна. Такий спосіб передбачає майже повне видалення вологи. Звісно, сублімація і дегідрація це різні процеси. Проте переваги дегідрації очевидні: по-перше, вона дозволяє не витрачати зайву електроенергію, а це в сьогоднішній ситуації вкрай важлива «суперсила»; по-друге, через більшу економність процесу – кінцева ціна виходить нижчою, ніж при сублімації (дехто, звісно, хитрить та продає менші порції, так що при порівнянні цін завжди звертайте увагу і на вагу); по-третє, в екстрених випадках, чи то на фронті, чи то – в при підйомі альпіністів в гори, дегідрація стає більш у нагоді. Тому що при випадковому порушенні упаковки дегідрований продукт зазнає мінімум шкідливого впливу, на відміну від сублімованої їжі. Адже остання – є більш гідрофільною, а тому сублімована їжа здатна вбирати в себе вологу навіть з повітря і швидко псуватися.
Звісно, існує міф, що сублімована їжа зберігає більше вітамінів. Та насправді різниця майже непомітна: усього 1-5%, порівняно з дегідрацією. Організм цього навіть не відчує.
До війни основними покупцями були туристи (альпіністи, велотуристи); мандрівники, які зазвичай зупиняються в хостелах і не хочуть витрачати зайві кошти і час на приготування їжі або пошук ресторанів; люди з проблемами травлення. Останні віддають перевагу нашій їжі, бо зрозумілий та знайомий продукт не «зриває» їм шлунок. У мене є покупець, який має можливість кожного дня їсти у найкращих ресторанах, але обирає нас, бо навіть від найдорожчої страви у ресторані йому може стати погано.
У нас вся продукція йде без олії, сушка відбувається після варіння чи бланшування. Зі смаженого – сама лише цибуля. Тим паче ми не використовуємо жоден з підсилювачів смаку. До речі, при придбанні страв швидкого приготування важливо читати склад і звертати увагу не тільки на усіляки «Е», але й формулювання «натуральні підсилювачі смаку».
Основні покупці сьогодні: благодійні фонди, напряму військові та їхні родини, волонтери, замовлення для офісних співробітників та в бункери, сім’ї (купують про запас для себе і дітей), замовляють для родичів у складні регіони або людям у віці про запас, залишились і туристи.
Цікавий замовник – велика IT-компанія, яка вирішила про всяк випадок організувати ядерний бункер для своїх співробітників. До нас звернулися, як до постачальника дегідрованої продукції, яка може довго зберігатися. Замовляли все різне, та одне можу сказати точно – їхня команда дуже полюбляє хумус)) Вже через тиждень після першого великого замовлення для «бункеру», вони продовжили робити додаткові замовлення для окремих команд: спочатку по 150 порцій, а останній раз – ще 400 порцій 24-х видів страв. Загально вони вже придбали в нас більше ніж 3000 порцій. Робимо висновок – сподобалось))
До речі, на нашому виробництві я дозволяю їсти співробітникам все, що вони бачать. Цікавий факт: вже після першого тижня вони перестають брати із собою контейнери з домашньою їжею. Бо, кажуть, прикольно кожен раз «намішувати» собі нову страву.
Якщо казати про флагманську страву. Я, мабуть, назву курячий суп із локшиною. Його замовляють майже завжди. А взагалі, українці полюбляють різні макаронні страви. Мій друг дитинства, який зараз на фронті, дуже полюбляє нашу пасту Альфредо. А він, до речі, й сам дуже добре готує, так що знає про що каже.
Перші тижні війни ми, як і усі, були трохи розгублені. Але швидко прийшли до тями. Економічній фронт, працюючий бізнес – також важливі для України. Тим паче, що наше направлення точно стане у нагоді людям у різних життєвих обставинах.
Станом на кінець 2022 року команда Happy Elk відправила донатів на 1.000.000 грн, лише за останні 2 місяці вдалося передати – 300.000 грн. Це стало можливим, також, завдяки значному збільшенню обсягів виробництва. Магія популярності наших страв швидкого приготування проста: якість, надійність (продукт не псується при випадковому псуванні упаковки) та зручність (наші страви достатньо залити холодною водою). Страви можуть зберігатися рік, тому їх спокійно можна брати про запас. Наша їжа максимально безпечна, тому підходить навіть дітям. Тим паче, приготування аналогічних страв вийде не дешевше. Страви швидкого приготування, зазвичай, вигідніші, бо в них немає відходів, не витрачається зайва електроенергія, економляться час та сили.
Максимально намагаємось підтримувати українських постачальників. На жаль, багато інгредієнтів в Україні просто не виробляють, зате у нас є якісне технічне оснащення. У планах: запуск дегідрації риби та рибні страви. Впевнений: коли любиш свою справу та країну, завжди знаходитимеш шляхи для розвитку.