У Нормандію їдуть за устрицями, на Сардинію – за сиром, для винних туристів все трохи складніше: цікавих регіонів занадто багато, і не відразу ясно, з чого варто починати новачкові. Якщо відпочинок за системою all inclusive вас уже не дуже цікавить, але ви ще не готові присвятити всю відпустку винній темі, хорошим рішенням стане поїздка в Іспанію.
Іспанія знаменита різними винами, але найактуальніший тренд – кава, яку також називають «іспанським шампанським». Сомельє cava.ua Ольга Бондарь розповідає Mind, що потрібно знати тим, хто віддає перевагу ігристому, перш ніж вирушати на дегустацію кави в місцеві бодегі.
Кава – ігристе вино, вироблене в Іспанії. На відміну від інших популярних ігристих – просекко і ламбруско – кава проходить традиційний шлях шампанізації. Як і у випадку з французьким шампанським, вона може вироблятися тільки на обмеженій території і з певних сортів винограду. При цьому її ціна набагато демократичніше (в Україні – від 200 грн за пляшку).
В основному виробництво кави зосереджено в Каталонії, що робить зручним тематичний енотуризм. Коли ви закінчите знайомство з основними пам'ятками Барселони, можна взяти напрокат машину і відправитися до виноробень – тим паче, що це недалеко, не більше 50 кілометрів.
Найвидовищніший період на іспанських виноробнях – збір врожаю, який зазвичай проходить у серпні-вересні. У цей час – якщо вам пощастить – зможете побачити весь процес: від моменту, коли зривається гроно, до того, як виноград йде на прес (зазвичай це займає близько тижня). Втім, бувають винятки: минулого року врожай збирали набагато раніше через відсутність дощів.
День, коли саме почнеться збір врожаю на виноградниках, не визначений заздалегідь: у першу чергу це залежить від сорту винограду і особливостей конкретного схилу. Тому винороби стежать за врожаєм буквально кожен день. Деяким господарствам важливо показати, що у них збір відбувається вручну, тому вони публікують новини про початок збору на профільних ресурсах, наприклад, на vendimia.com.
Там можна подивитися графік або календар збору врожаю всіх великих господарств, які роблять це публічно. Не всі хочуть брати участь в загальних масових заходах, для невеликих господарств це швидше «закрите» дійство, тому краще домовлятися з власниками заздалегідь.
Потрапити на крихітну сімейну бодегу цікавіше, хоча і набагато складніше. Найчастіше виробництво вина там виглядає так само, як 100 років тому. Але варто враховувати, що в період збору врожаю такі винороби дуже зайняті й рідко можуть приділити гостю достатньо уваги. Не забувайте – це сімейні господарства з обмеженою кількістю працівників. І туризм – не основна їх діяльність. Тому, якщо ви хочете поговорити про вино, а не подивитися «кіно», раджу їхати наприкінці жовтня або в листопаді, в іспанський оксамитовий сезон. Збір врожаю пройшов, уже можна давати прогнози на майбутній сезон, винороби встигли трохи розслабитися і можуть приділити вам час.
90% всіх виробників кави зосереджені навколо містечка Сан-Садурні-д'Анойа. Основні виноробні працюють там буквально через дорогу одна від одної, за рідкісним винятком доведеться проїхати 10–15 км. Тобто якщо вас цікавить іспанське ігристе, потрібно їхати до Сан-Садурні – іншого пункту призначення немає.
На щастя, у мережі чимало опрацьованих маршрутів для любителів вина і кави. Є організація, яка називається La Carretera del Vi. Вони складають так звані винні траси, і докладно розписують логістику під будь-які запити. У них є маршрути різної тривалості, в яких поєднуються великі та дрібні сімейні виробники. Ще один портал, який буде корисний винному туристу, – сайт Інституту кави.
У будь-якому випадку варто брати напрокат машину. Якщо робити це заздалегідь, оренда коштуватиме цілком розумні гроші. Якщо ми говоримо про кава-тури, то всі виноробні знаходяться максимум в годині їзди від Барселони. Звичайно, ви зможете доїхати до станції Сан-Садурні-д'Анойа на електричці, але пересуватися від бодегі до бодегі без особистого транспорту буде складно.
Зупинитися можна навіть на деяких виноробнях, і це крутий досвід – дуже красиво жити на виноградниках. Такі пропозиції можна знайти і на Booking.com, і на Airbnb.
На території Сан-Садурні є декілька ресторанів. Вони не мішленівські, але це класична каталонська кухня, де головне – зміст, а не форма. Є великий ресторан Sol y vino, що знаходитися приблизно посередині між усіма названими бодегами. Там можна познайомитися з особливостями каталонської кухні в хорошому поєднанні з вином і кавой.
Перше правило: домовлятися заздалегідь. Не всі виноробні надають послугу винного туризму, потрібно шукати людину, яка зустріне вас на місці. Зручніше домовлятися телефоном, і в цьому випадку дуже допоможе знання іспанської мови.
Якщо ж ні, варто написати на e-mail і відправити на загальну пошту виноробні. Навіть якщо ви не працюєте в ресторанній сфері та не займаєтеся вином професійно – вас все одно будуть раді бачити.
Зазвичай екскурсії платні – близько 20–30 євро з дегустацією основних продуктів. А якщо сомельє «в настрої», то може показати і щось більш цікаве.
Зверніть увагу: більшість виноробень не працює у вихідні. Плануючи час візиту, краще вибирайте першу половину дня, у другій багато або не працюють, або займаються своїми технічними питаннями.
Простіше потрапити на ті бодегі, які націлені на експорт. Деякі з них так багато уваги приділяють туристам, що вигадують масу додаткових послуг: від організації весіль і свят до можливості влаштувати барбекю в їхньому саду.
В Іспанії є два найбільших виробника кави, приблизно 30% – середньо-дрібних. Решта настільки дрібні, що працюють лише для внутрішнього ринку. Я раджу вибирати з цих 30%. Вони показові, автентичні й дуже справжні. Тільки там можна побачити і зрозуміти продукт. Безсумнівно, у великих домах вам проведуть кращу дегустацію і покажуть величезна виробництво, але ви не відчуєте справжнього духу іспанської виноробні.
Можна виділити кілька місць, різних за стилем і відношенням до справи.
Якщо ви їдете з метою винного туризму, то після околиць Сан-Садурні вам варто відвідати регіон Пріорат. Це зовсім інший напрямок. Пріорат – це дивовижні пейзажі та історія про те, який виноград можна виростити на складному кам'янистому ґрунті. Місцеві жителі іноді кажуть, що вино тут народжується безпосередньо з каменю. Регіон оточують гори Монсеррат, вони (крім кам'янистого ґрунту) – одна з причин унікального клімату, який дозволяє створювати одні з кращих вин у світі.