Об’єми продажу канадської свинини до Китаю, після різкого зростання минулого року, перевищили показники США за І квартал 2017 року. Таке траплялось всього декілька разів за два десятиліття, згідно з даними Канади та США. Про це повідомляє Reuters.
Китай демонструє значний «апетит» до споживання свинини, включаючи частини свиней, такі як ноги і нутрощі, які мало цінують у інших країнах. В той же час, впровадження більш жорстких екологічних стандартів у Китаї призвело до закриття ферм і зростанню попиту на більш дешевий імпорт.
Це стало бонусом для канадських фермерів, які майже повністю видалили рактопамін із раціону своїх свиней – загалом, тому що він заборонений у Китаї, країні, яка споживає половину свинини у світі.
Експорт США в Китай навпаки обмежено, оскілки половину поголів’я свиней тільки почали відлучати від вживання стимулятору росту.
Відродження експорту свинини в Канаді підкреслює могутність гігантського китайського ринку, який впливає на сільськогосподарську галузь та прибуток у всіх країнах-постачальниках у всьому світі.
Ще в 2013 році щорічні продажі свинини в Китаї склали біля 333 000 тонн, що майже вдвічі перевищило попередні продажі. У тому ж році, канадська індустрія почала відмовлятись від використання рактопаміну.
В І кварталі цього року Канада відправила до Китаю майже 93 000 тонн свинини, це перевершило результат США у розмірі 87 500 тонн.
Євросоюз давно заборонив використання рактопанміну і є найбільшим постачальником свинини у Китаї. За І квартал країни ЄС відправили 393 365 тонн.
Китайська влада заборонила використання рактопаміну в 2002 році. Говорять, що м'ясо, вирощене із використанням стимулятору росту може викликати різноманітні захворювання шлунково-кишкового тракту і є небезпечним для вживання людям з серцевими захворюваннями.
Втім, Адміністрація США з контролю за продуктами і медичними засобами не виявила жодних небезпек і у 1999 році заявила, що стимулятор росту «не має значного впливу на людину». У 2014 році екологічні групи намагались оскаржити рішення Адміністрації, мотивуючи недостатнім вивченням препарату, але позов було відхилено.
Як американські, так і канадські уповноважені органи дозволяють вживання м’яса вирощеного із використанням рактопаміну.