КМДА разом із Держпродспоживслужбою ініціювали введення тимчасової заборони на реалізацію на міських ярмарках продуктів харчування, що швидко псуються.
Про це на прес-конференції заявив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.
«Враховуючи підвищення температури повітря, буде прийнято рішення щодо призупинення реалізації швидкопсувних продуктів на столичних ярмарках», – попередив Геннадій Пліс.
За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олега Рубана, продукти із нетривалим терміном придатності – це ті, які слід зберігати при температурі не більше 6-8 градусів.
«Це м’ясо, молоко, риба, сир, кулінарні вироби. Всі інші продукти, овочі, фрукти можуть зберігатись при температурі від 10 до 20 градусів. Тому зараз, враховуючи спекотний період, є пропозиція призупинити продаж швидкопсувних продуктів харчування», – зауважив Олег Рубан.
Він переконаний, що холодильники, які деякі підприємці намагаються встановити на ярмарках, не можуть повноцінно справитись зі своєю функцією.
«Ці холодильники можуть працювати годину-дві, але навряд чи впораються із повноцінним охолодженням упродовж дня. Така техніка коштує дуже дорого, а тому її ніхто не використовує», – підкреслив голова Держпродспоживслужби.
Зазначимо, на початку липня, після отруєння клієнтів у ресторанах «Суші Ленд Євразія» і «Суші Лайф», співробітники Держпродспоживслужби провели моніторинг 103 закладів Києва. Тільки в 4 ресторанах служба не знайшла порушень. У всіх інших порушення були. Після моніторингу 30% закладів тимчасово припинити роботу до усунення недоліків відповідно до рекомендацій працівників Держпродспоживслужби.
Нагадаємо, 7 липня Київрада затвердила нові правила торгівлі на ринках столиці. Згідно нових правил, на ринках забороняється продавати: зброю, готове армійське спорядження, а також тканини, які використовуються для його виробництва, інші товари військового асортименту, наркотичні засоби, пальне та газ, піротехніку й вибухові засоби.
На ринках, де реалізується продукція і рослинного, і тваринного походження, повинне бути розділення на спеціалізовані зони з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса, яєць, молочних продуктів, риби, меду, олії тощо.
На вимогу споживача продавець буде зобов'язаний пред'явити висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продукції рослинного та тваринного походження ветеринарно-санітарним нормам.