Експорт української агропродукції до ЄС зріс на 31%

Сума експорту склала $2,8 млрд

З початку поточного року експорт української продукції до європейських країн збільшився на 31,4%,  або на $663,4 млн, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, та склав $2,8 млрд.

Про це повідомляє прес-центр Мінагрополітики.

«Сьогодні країни ЄС стабільно займають друге місце в регіональній структурі нашого аграрного експорту. За результатами першого півріччя 2017 року їх частка становила 34,9%. Загальний зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС також збільшився на 24,1%, або на $739,3 млн, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, та склав $3 802,8 млн. Це конкретний результат дії Угоди про ЗВТ між Україною та ЄС», – розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

За словами заступника Міністра, у порівнянні з відповідним періодом 2016 року, за шість місяців поточного року зросли обсяги постачання до європейських ринків таких українських агротоварів, як: кукурудза – на $344,1 млн (або на 54,3%); соя – на $98,1 млн (у 3,3 рази); макуха – на $37,7 млн (на 18,5%); олія соняшникова – на $36,4 млн (на 5,3%).

Експорт м’яса та харчових субпродуктів птиці зріс на $27,8 млн (на 94,4%); маргаринової подукції – на $18,7 млн (у 13 разів); екстрактів солодових, продуктів з борошна, крупи – на $12,2 млн (у 78,7 рази); ячменя – на $9,1 млн (у 2,6 рази); хлібобулочних, кондитерських виробів – на $9,1 млн (на 97,5%); плодів та горіхів сирих або варених, морожених – на $8 млн (на 70,7%); меду – на $6,9 млн (30,6%).

Також помітно зросли постачання до європейських ринків нішевих та перероблених продуктів з доданою вартістю, наприклад: масла вершкового – на $5,3 млн (в 1064,8 рази); овочів бобових сушених – на $2,4 млн (на 86%); шоколаду – на $2,2 млн (на 24%); томатів консервованих– на $2,1 млн (на 12,1%) та інших.

Серед лідерів-імпортерів були Нідерланди з часткою  в загальному експорті до ЄС 17,6%, Іспанія – 17%, Італія – 13,5%, Польща – 12,1%, Франція – 6,8%, Німеччина – 6,7%, Великобританія – 3,8%, Португалія – 3,3%, Бельгія – 3 % та Угорщина – 2,1%», – підкреслила Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, що право експорту продуктів харчування тваринного походження за 2017 рік отримало 61 українське підприємство. Внаслідок цього перелік експортерів цієї продукції розширився до 728 агровиробників з України.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS