Всього за перші сім місяців 2017 було експортовано 200 700 тонн м'яса і субпродуктів. Домінує в експортних поставках курятина – 83,7%, частка яловичини свіжої та охолодженої, мороженої склала 11,7%, субпродукти – 2,5%, свинини – 1,9%, згідно з даними Державної митної служби.
Про це Mind повідомила Рада з питань експорту продовольства.
У другій половині 2017 року можна очікувати, що експорт в сегменті яловичини буде збільшуватися. Причиною цього є зростання вітчизняного виробництва до 37 300 тонн і зниження попиту серед населення на 16% в першому півріччі 2017 року. У той же час експортні обсяги в сегменті свинини вагомо не зміняться через наявність в країні збудника вкрай небезпечного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС).
Істотне зростання експорту в січні-липні поточного року (в 1,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) пояснюється декількома факторами. У сегменті яловичини – це зниження попиту населення України в зв'язку з ростом цін на цю продукцію на внутрішньому ринку. Драйвером експорту стала курятина, для якої ключовими факторами зростання дійсно стало зняття обмежень на експорт в такі країни, як Кувейт, Ірак, Саудівська Аравія, Йорданія, ОАЕ.
Збільшення або зниження експортних поставок залежить не тільки від отримання дозволів на експорт в нові країни. У великій мірі динаміка поставок за кордон залежить так само від ситуації на внутрішньому ринку, зокрема, платоспроможності населення, цінових і сезонних коливань і наявності держпрограм підтримки АПК.
Прогнозується подальше збільшення обсягів експорту курятини в зв'язку з продовженням нарощування внутрішнього виробництва і вже згаданим розширенням географії поставок.