Голова ради Національного банку України Богдан Данилишин запропонував відновити роботу Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснюватиме контроль за ціноутворенням і тим самим допомагатиме контролювати рівень інфляції.
Про це Данилишин написав на своїй сторінці в Facebook.
Ще раз про інфляцію Коли читаю окремі коментарі щодо прогнозів індексу споживчих цін, не рідко бачу домінування політич...
Опубликовано Богданом Данилишиним 14 листопада 2017 р.
Данилишин додав, що в Україні в структурі споживацької корзини питома вага витрат на продукти харчування є високою, тому відміна регулювання цін на них (від 1 липня 2017 року) внесла істотний вклад у інфляцію.
Голова ради НБУ також зазначив, що за підсумками 2016 року зростання цін виробників склало 35,7%. Він заявив, що зростання цін виробників викликане зносом основних виробничих фондів, низькою ефективністю та продуктивністю праці, збільшенням вартості обладнання та сировини, високими процентними ставками по кредитам.
Він вказав, що на середину 2016 року 42% ринків у країні були монополізовані, а 11% працювали в умовах адміністративної або природної монополії, крім монополії та олігополії, що склалися в ТЕС (65%) та сфері транспорту і зв'язку (82%).
Голова ради Нацбанку додав, що вплив НБУ на рівень інфляції істотний, але не має визначального значення:«Підвищення ставки рефінансування – це головний інструмент Нацбанку в боротьбі з інфляцією – в умовах монополістичної структури ринку не забезпечить зниження інфляції, тому що виробники-монополісти підтримують невідповідність сукупного попиту та пропозиції з метою забезпечення контролю над ціноутворенням».
Богдан Данилишин зауважив, що підвищення облікової ставки для боротьби з інфляцією в період виходу економіки з кризи може призвести до зростання вартості кредитів та зменшення обсягу кредитування економіки.
Нагадаємо, що з 1 липня поточного року було відмінено регулювання цін на продовольство по 15 групах товарів. Для цих груп скасували норму про можливість встановлення торгової надбавки не вище 15%. Це, зокрема, борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина і м'ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметана, масло вершкове, олія соняшникова, яйця курячі.
Згідно з пояснювальною запискою, скасування держрегулювання надавало можливість усунути зайвий адміністративний тиск на бізнес, зробити виробництво інвестиційно привабливим та надати можливість підприємцям швидше адаптуватися до кон'юнктури ринку.