Стартап Ecovative, який робить екологічно чисту упаковку для компанії IKEA, планує великий перехід до вирощування лабораторного м’яса з тих же матеріалів. Про це повідомляє Business Insider.
Ecovative, який став популярним завдяки упаковкам для IKEA та Dell, які виготовляються з особливого виду грибів, планує адаптувати своє виробництво під вирощування штучного м’яса.
Багато компаній у світі успішно займаються вирощуванням штучного м’яса, але головною складністю цього процесу є відтворення структури м’яса. З того м’яса, яке поки вдалось створити, можна готувати котлети, ковбаси, фрикадельки та інші продукти, але не стейки або філе. Саме на це направлено діяльність Ecovative.
Використовуючи нову платформу, яку компанія називає MycoFlex, Ecovative зможе адаптувати піноподібний продукт, який він робить з грибних коренів (або міцелію) та обробляє його для отримання різних кінцевих матеріалів. Зовсім нещодавно, як повідомляється, компанія розпочала тестування вирощування тваринних клітин на платформі MycoFlex.
«Головне, що робить міцелій – це перехід від одноклітинного організму до тривимірної структури у просторі. – сказав Ебен Байєр, співзасновник та генеральний директор Ecovative. – Ми вирощували на ньому тваринні клітини, і вони ростуть дуже добре».
Якщо їх ідея спрацює, ця технологія дозволить створювати «м’ясо» без забою тварин з текстурою та структурою стейків та філе.