Симптоми, які найчастіше зустрічаються у людей, що заразилися коронавірусом, – це втрата нюху і здатності розрізняти смаки. До такого висновку прийшли вчені з Великобританії і США, які вивчили дані додатку COVID Symptom Tracker, який відстежує поширення захворювання. Про це пише Forbes.
З 24 по 29 березня додатком скористалися 1,5 млн користувачів, і 26% з них заявили про один чи кілька симптомів можливого зараження. З них 1702 людини повідомили про проходження тестування, і 579 тестів показали позитивні результати, а 1123 – негативні. Дані вказують на те, що розрізняти смаки і запахи перестали майже 60% пацієнтів, у яких згодом був підтверджений коронавірус.
Втрата нюху і здатності розрізняти смаки з набагато більшою вірогідністю вказує на зараження, ніж підвищена температура, підкреслюють дослідники. Відсутність нюху й смаку також виявилася більш частим симптомом, ніж кашель, підвищена стомлюваність, діарея, біль у животі і втрата апетиту.
Використовуючи зібрані дані, дослідники створили математичну модель, яка дозволяє визначити найчастіші комбінації симптомів, що свідчать про зараження.
«Коли мова йде про комбінації з іншими симптомами, люди, які втратили почуття запаху і смаку, в три рази частіше виявляються зараженими коронавірусом», – заявив професор Королівського коледжу в Лондоні Тім Спектор, керівник дослідження.
Вчені також застосували дані при опитуванні 400 000 користувачів додатка і зробили висновок, що майже 13% з них ймовірно заражені.
Це означає, що у Великобританії, громадян якої опитали дослідники, у 50 000 чоловік може бути непідтверджений коронавірус, зазначив Спектор.
Нагадаємо, дослідження показали, що коронавірус учетверо сильніше вражає клітини людини, ніж його родич SARS.