Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) змінило свою позицію з приводу діоксиду титану, барвника Е171. Група провідних експертів заявила, що він «не може більше вважатися безпечною харчовою добавкою». До таких же висновків протягом кількох років приходили автори наукових досліджень, пише HighTech Plusз посиланням на New Atlas.
Е171 в основному застосовується в харчовій промисловості в якості білого барвника. Його додають в сотні видів продуктів: жувальну гумку, майонез, кондитерські вироби, морозиво. Тепер регулятор намагатиметься якомога швидше заборонити його застосування в ЄС.
У 2016 році EFSA провело оцінку безпеки діоксиду титану і зробило висновок, що явних свідчень, що підтверджують канцерогенність або генотоксичность Е171, немає.
Водночас почали з'являтися дослідження, які стверджують, що шкода від діоксиду титану може накопичуватися, якщо він потрапляє в організм людини у формі наночастинок діаметром менше 100 нм. У 2020 році Франція стала першою країною світу, де заборонили використання цієї харчової добавки.
Глава Ради з вивчення Е171 Магеда Йонес заявив, що незважаючи на те, що в дослідженні немає повної ясності, побоювання щодо генотоксичности діоксиду титану можна скидати з рахунків.
«Беручи до уваги всі доступні наукові дослідження і дані, Рада дійшла висновку, що діоксид титану не може більше вважатися безпечною харчовою добавкою, – сказав він. – Важливим елементом у прийнятті цього рішення було те, що ми не можемо виключити генотоксичность внаслідок вживання часток діоксиду титану. Після проковтування абсорбція частинок діоксиду титану низька, проте вони можуть накопичуватися в організмі».
Е171 в основному застосовується в харчовій промисловості в якості білого барвника. Його додають в сотні видів продуктів: жувальну гумку, майонез, кондитерські вироби, морозиво.
Нова класифікація барвника не обов'язково призведе до негайної заборони цієї добавки на території Євросоюзу. Однак думка Ради зазвичай служить підставою для відповідних дій з боку регулюючих органів Єврокомісії та країн-учасників. Стелла Кіріакідес, Комісар з охорони здоров'я і безпеки харчових продуктів ЄС, вже писала в Твіттері, що законопроект про повну заборону Е171 буде винесено на розгляд якомога швидше.