Чиказький стартап Nature's Fynd залучив $158 млн від Джеффа Безоса, Білла Гейтса і Альберта Гора. Компанія виготовляє гамбургери і пиріжки без м'яса, м'які сири та йогурти без молочки і нагетси без курки. Весь цей асортимент повинен з'явитися на полицях магазинів наприкінці року, пише HighTech Plus з посиланням на CNBC.
За даними Асоціації рослинної їжі PBFA, що об'єднує понад 200 компаній, індустрія альтернативних продуктів харчування пережила в Штатах в 2020 році значне зростання, а оціночна вартість ринку зросла до $7 млрд. Поставки всієї продукції на основі нестандартного білка від дистриб'юторів до ресторанів зросли на 60% порівняно з позаминулим роком.
Лідери ринку – компанії Beyond Meat і Impossible Foods, чиї бургери, нагетси і сосиски з рослинної сировини отримали в США рекордні прибутки загалом в $733 млрд.
Nature's Fynd був заснований в 2012 році Томасом Джонасом і Марком Козубалом і тоді називався Sustainable Bioproduct. Козубал відкрив мікроб Fusarium strain flavolapis у вулканічних гарячих джерелах заповідника Єллоустон. Його команда перетворила мікроб на ферментовану, універсальну і багату білком сировину.
Своїми основними споживачами стартап вважає американців у віці від 24 до 39 років, які, судячи з опитування One Poll, вважають, що їх харчові потреби може повністю задовольнити рослинна дієта.
«Розведення цього мікроба – ефективний спосіб виробництва білка, який нічим не гірше», – сказав Томас Джонас. Для цього компанія будує в Чикаго фабрику площею 3200 кв. м.
Тим часом іспанський стартап Novameat, що «друкує» вегетаріанські стейки, націлився на вихід на масовий ринок в 2022 році.