У Грассі на півдні Франції збирачі врожаю почали заготовляти квіти для парфумів Chanel No.5, запах яких залишається незмінним за всі 100 років їх існування, передає Investing.com з посиланням на Reuters.
Десятки збирачів у крислатих капелюхах вручну зривають квіти жасмину – ключового інгредієнта парфумів, які в цьому році святкують своє сторіччя.
Аромат, створений засновницею модного гіганта Коко Шанель в 1921 році і популяризований такими зірками, як Мерилін Монро, включає в себе десятки запахів, але найважливішим, за словами головного парфумера Олів'є Полж, є квіти, зібрані недалеко від південного французького міста Грасс.
«Жасмин Грасса, ймовірно, є найважливішим інгредієнтом Chanel No. 5. Це інгредієнт, над яким нам доводилося старанно працювати. Був час, коли його вирощування було під загрозою, тому що виробництво переміщалася в інші країни, ймовірно, через зростання цін на нерухомість і еволюцію суспільства. Але саме так в 1980-х роках у нас в Chanel виникла ідея об'єднати зусилля з фермерською сім'єю, щоб забезпечити кількість і постійну якість жасмину», – каже він.
Понад 30 років тому модний дім уклав угоду з сім'єю Мул, щоб вони постачали Chanel п'ять видів квітів.
Пізніше фірма купила ще 10 гектарів землі, додавши до 20, які вже були в розпорядженні партнерів по бізнесу.
Фабріс Бьянкі, який керує виробництвом сім'ї Мул, сказав, що пандемія COVID-19 не надто вплинула на роботу, адже збирачі, в основному, працюють на вулиці.
Однак вірус доставляє великі проблеми парфумерам, відомим також під прізвиськом «нюхалі», адже втрата нюху і смаку не дає можливості працювати в повну силу.
«Звичайно, це був досить своєрідний рік, але в багатьох відносинах він був таким же для мене, як і для всіх – навіть незважаючи на те, що я «нюхач», ми всі намагалися не заразитися», – каже Полж.
Регіон став центром квітів і парфумів в XVII столітті, коли місцеві виробники шкіри почали використовувати парфуми, щоб відбити сморід у шкіряних виробів. За словами експертів, жасмин, вирощений в Грассі, має особливий аромат.