Вчений Хайко Рішер з Центру технічних досліджень Фінляндії повідомив, що його команді вдалося виростити каву з рослинних клітин e лабораторії. Про це пише журнал Fast Company, на який посилається TJournal.
Рішер розповів, що традиційне виробництво кави пов'язане з кількома проблемами: «нестійкі методи ведення сільського господарства, експлуатація та земельні права». Він вважає, що «зростаючий попит і зміна клімату посилюють ці проблеми».
Наприклад, у В'єтнамі виробництво кави веде до вирубки лісів для плантацій, а в горах Колумбії стає все спекотніше, що загрожує урожаю.
На думку вчених, при таких проблемах потрібно розвивати альтернативні способи виробництва кави. У лабораторії вони культивували рослинні клітини, помістивши їх в живильний розчин. Після цього отриману біомасу висушили і обсмажити, вона стала схожа на кавову гущу.
Вчені заявили, що за смаком і запахом це не відрізняється від звичайної кави. Процес можуть змінювати для отримання більшої чи меншої кількості певних сполук: кофеїну або ароматизаторів.
Вчені розповіли, що виробництво кави легше масштабувати (перевести на промисловий рівень) – клітини рослин ростуть вільно, «а клітини тварин потрібно прикріплювати до поверхонь».
Лабораторія планує співпрацювати з компаніями, які можуть комерціалізувати новий продукт.
Нагадаємо, KFC зібралася продавати наггетси з м’яса, вирощеного в пробірці – м'ясо буде створюватися за допомогою 3D-біопринтера.