З початку 2021 року індекс вартості найпопулярнішого новорічного салату олів’є зріс на 21%. При цьому спостерігається зростання цін майже на всі категорії товарів, пише agronews.ua.
Зокрема, подорожчали всі основні продукти, що входять до складу олів’є, крім картоплі. Порівнюючи з минулим роком, картопля навпаки подешевшала на 15% та коштує в середньому 7 грн за кілограм.
Зазначається, що серед інгредієнтів традиційного салату найбільше зросли ціни на цибулю (майже вдвічі) та яйця (на понад 50%). Ціни на ковбасу коливаються від 120 до 290 грн/кг. Проте замість ковбаси часто додають курятину, яка теж не стала дешевшою – вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе – на 20%.
Банка консервованого горошку коштує від 25 до 50 гривень. Водночас, ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних – 40-70 грн. Оскільки основні складові майонезу – яйце і соняшникова олія – стали дорожчими, то, відповідно, зріс у ціні і сам майонез – у середньому на 20%.
Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім’ю 3 кг олів’є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або квашені, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень та майонез.
Таким чином, за місяць до новорічних та різдвяних свят приготувати 3 кілограми салату коштуватиме українцям 209,9 грн, тоді як станом на 1 грудня 2020 року коштувало 173,5 грн.
Нагадаємо, затори на кордоні з Польщею призвели до збоїв з поставками продуктів у Росію.