Що сталося. Білоруські виробники цукру підвищать рівень відпускної ціни, який зберігався з 2016 року, щоб його не вивозили до росії, де ціни вдвічі вищі й виник дефіцит.
Джерело. Про це повідомив білоруський концерн «Білдержхарчпром», передає «Інтерфакс-Україна».
Деталі. «Нинішня зміна відпускної ціни – превентивний захід з урахуванням кон'юнктури ринку, що склалася. На тлі дворазового цінового розриву з рф експерти прогнозують можливість масового вивезення цукру за межі Білорусі», – заявили у концерні.
Голова концерну Олег Жидков зазначив, що його основне завдання – забезпечити продуктами харчування насамперед внутрішній ринок.
За його словами, якщо у січні-березні 2021 року на душу населення продавали 1-1,5 пачки цукру на місяць, то у березні цього року на одну особу з полиць магазину йшло орієнтовно вже 3 кг цукру. І це ми беремо до уваги не лише доросле населення, а й дітей раннього віку.
«Зрозуміло, що одна людина не може споживати цукор у таких обсягах. Тому сьогодні ми змушені вживати заходів для захисту внутрішнього ринку та підвищити відпускну вартість продукції на 60 копійок за 1 кг», – сказав Жидков.
У Білорусі працюють чотири цукрові підприємства: Скидельський цукровий комбінат, Слуцький цукрорафінадний комбінат, Городейський цукровий комбінат, Жабинківський цукровий завод. Сумарне добове виробництво становить майже 4 800 тонн.
Бекграунд. Раніше Mind пнплізував, чи можливий дефіцит продуктів по обидві боки лінії фронту і як санкції вплинуть на продовольчий ринок країни-агресора.