На тлі побоювань щодо постачання какао відбулося найбільше за останні два десятиліття місячне зростання цін на какао.
Про це пише Bloomberg.
Цього місяця ф'ючерси зросли на 25% і досягли історичного максимуму, оскільки погана погода та хвороби пошкодили посіви в Західній Африці, де вирощується більшість какао-бобів. Це підвищує витрати на виробництво кондитерських виробів, що можуть бути перекладені на споживачів. Великий виробник шоколаду Barry Callebaut AG очікує, що гострий дефіцит какао збережеться і в наступному сезоні.
Швейцарська компанія Barry Callebaut, яка постачає деякі з найбільших споживчих шоколадних брендів, очікує, що виробництво какао відстане від споживання на 500 000 тонн у поточному сезоні. Дефіцит у 150 000 тонн очікується в наступному сезоні. Західноафриканським фермерам бракує стимулів для збільшення виробництва, попереджають у компанії.
«Наразі ми не бачимо відновлення пропозиції, – заявив Х'юго ван дер Гоес, віцепрезидент компанії з питань какао в Північній Америці, на Міжнародному колоквіумі виробників підсолоджувачів. – Дефіцит пропозиції набагато більший, ніж те, що ми бачимо з боку скорочення попиту».
Бекграунд. Раніше Mind писав, що гендиректор виробника Oreo та Milka Mondelez заявив, що інвесторам «морально все одно», чи залишиться група у рф.