До кінця 2024 року українські борошно та горох можуть вийти на ринок Китаю. Нині перемовини на етапі погодження фітосанітарних процедур і безпосередньо протоколу.
Про це в інтерв'ю Mind розповів голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
Крім того, ведеться робота щодо відновленню ринку експорту яєць і м’яса птиці в Японію. За словами Ткачука, зараз активізувалася комунікація з Бразилією, Аргентиною і Саудівською Аравією. Загалом комунікація щодо відкриття ринків ведеться із близько 80 країнами світу, зокрема з Великобританією, США, Туреччиною, В’єтнамом, Індією, Оманом.
Але, додав він, це довготривалий процес – необхідно провести аналіз законодавства країни-партнера щодо вимог до продукції. «Багато країн використовує принцип нетарифних бар’єрів у міжнародній торгівлі – коли встановлюються умисно завищені вимоги до української продукції, які є обтяжливі для бізнесу», – уточнив голова Держпродспоживслужби.
Загалом, минулого року Служба відкрила для експорту 16 груп товарів по різним країнам.
Бекграунд. Раніше Mind писав, що Україна та Ізраїль погодили ветеринарний сертифікат для супроводу борошна з птиці / пір’я / рибного борошна та ветеринарний сертифікат для супроводу олій і жирів для годування тварин.