Українські виробники кавунів підвищили відпускні ціни на свою продукцію на 23%.
Про це свідчать дані аналітиків проєкту EastFruit.
«Сьогодні виробники продають кавуни по 7–15 грн/кг ($0,17–0,36/кг), що на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня», – повідомляють аналітики.
Цей ріст цін пов'язаний зі скороченням пропозиції кавунів із місцевих господарств. Високі температури й посуха в більшості регіонів України призвели до загибелі частини врожаю.
Проте фахівці вважають, що зростання цін є тимчасовим. Вони очікують, що після відновлення збору врожаю пропозиція кавунів на ринку збільшиться, що сприятиме зниженню цін.
Якість кавунів погіршилася через сонячні опіки, що збільшить частку некондиційної продукції, яку фермери прагнутимуть реалізувати якомога швидше.
Окрім того, пропозиція кавунів на внутрішньому ринку може збільшитися завдяки початку масового збору врожаю в центральних і західних областях.
Аналітики додають, що, незважаючи на подорожчання, ціни на кавуни в Україні наразі в середньому на 52% нижчі, ніж у другій половині липня 2023 року.
Бекграунд. Раніше Mind підготував матеріал кавуновий переділ: доки Херсонщина відновлюється, виробництво баштанних перемістилося в інші області.