Кавуновий переділ: доки Херсонщина відновлюється, виробництво баштанних перемістилося в інші області
Mind Explains

Кавуновий переділ: доки Херсонщина відновлюється, виробництво баштанних перемістилося в інші області

Нова кавунова столиця України – Полтава

Этот текст также доступен на русском
Кавуновий переділ: доки Херсонщина відновлюється, виробництво баштанних перемістилося в інші області
Фото: depositphotos.com

Сезон кавунів, що стартував цього року через спекотну погоду значно раніше, ніж торік, досяг свого піку. Підрив Каховської дамби не вплинув на пропозицію, оскільки ще минулого року виробництво баштанних почало зміщуватися в інші регіони. Природний обмежувач процесу – специфічні вимоги культур до мікроклімату. Mind розбирався, що відбувається на ринку найпопулярнішої серпневої ягоди.

Херсонщина – не основний постачальник кавунів на український ринок? Насамперед і раніше – до підриву ГЕС і навіть до тимчасової окупації – Херсонська область не була єдиним виробником баштанних культур в Україні. Крім Херсонщини, кавуни та дині вирощують в Одеській, Миколаївській, Запорізькій і Закарпатській областях.

Останні два роки відбувся зсув виробництва на користь південних областей, проте Херсонщина з кавунової мапи не зникла.

Також на ринку завжди був і є присутнім імпортний продукт. Основні країни-імпортери – Туреччина, південні країни ЄС, Іран.

То де ж зараз зосереджено основне виробництво баштанних? Лідер із вирощування баштанних культур – Полтавщина. Друге місце посіла Одеська область. Також у топі – Дніпропетровська та Вінницька області.

Обмежує розширення площ нестача робочої сили та оборотних коштів.

Скільки всього зібрано? В Україні на середину серпня зібрано 50,4 тис. тонн баштанних культур (20,7% від плану), з яких 38 тис. тонн кавунів, динь – 12,4 тис. тонн. Середня врожайність із гектара 81,5 ц.

Найбільше виробництво та найвища врожайність баштанних станом на серпень – у Вінницькій області.

Що відбувається із цінами? На старті сезону (наприкінці червня) ціни традиційно є максимальними – на третину вищими, ніж торік, і становлять близько 30 грн/кг.

Після 10–15 серпня відбувається сезонний обвал цін, оскільки пропозиція досягає максимуму. На сьогодні ціни знизились до 18–20 грн/кг.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло