Останніми роками ціни на продовольчі товари в Україні зблизилися з рівнем цін у країнах Європейського Союзу.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку України в інфляційному звіті.
У пресслужбі зазначили, що з 2016 року ціни на продукти харчування в Україні зросли в середньому на 79% (у еквіваленті євро), тоді як у країнах ЄС – на 46%.
Водночас динаміка цін за окремими товарними групами була неоднорідною. Ціни на хліб та крупи, фрукти та овочі, прісноводну рибу залишаються нижчими, ніж у ЄС, завдяки меншим витратам на сировину, працю та логістику.
За даними НБУ, соняшникова олія також дешевша на 20–25%, ніж у Польщі, завдяки розвиненому внутрішньому виробництву.
Проте ціни на вершкове масло в Україні відносно вищі, ніж середньоєвропейські – на 20–25% порівняно з Польщею. Це пов'язано з високою собівартістю виробництва та значною державною підтримкою агровиробників у країнах ЄС.
Відомо, що продукція тваринництва демонструє контрасти: свинина та молочні продукти дорожчі, ніж польські, через структурні проблеми галузі, тоді як м'ясо птиці та яйця дешевші завдяки ефективності великих виробників та економії від масштабу.
У пресслужбі розповіли, що швидке наближення цін на базові продукти до європейського рівня може спричиняти значне падіння внутрішнього попиту або переорієнтацію на дешевші товари-замінники.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що НБУ взявся за псевдофінансові сервіси – під наглядом уже шість компаній. Регулятор вивчає діяльність сервісів, які можуть надавати фінпослуги без ліцензій, і попереджає громадян про ризики.