Імпорт свіжої та мороженої свинини в Україні суттєво зріс. Лише у серпні було ввезено 4,6 тис. тонн м’яса, що на 48% більше, ніж у липні.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.
Загалом за вісім місяців цього року імпорт склав 14,9 тис. тонн – у 7,8 раза більше, ніж за аналогічний період 2024-го. Це найвищий показник із 2022 року.
За даними УКАБ, найбільші обсяги закупівель спостерігалися в липні та серпні – разом 7,7 тис.тонн. Експерти прогнозують, що до кінця року обсяги закупівель сягнуть щонайменше 25 тис. тонн, причому основна частка поставок припаде на другу половину року.
Серед головних постачальників свинини до України – Данія, Польща та Нідерланди.
«Основною причиною активного імпорту стало скорочення поголів’я свиней узимку до 4,5 млн голів, переважно у господарствах населення. Це призвело до дефіциту пропозиції на внутрішньому ринку та зростання цін», – зазначив аналітик УКАБ Максим Гопка.
Так, у вересні закупівельні ціни на живу вагу свиней беконних порід становили 98–100 грн/кг залежно від регіону. Від початку року ціни зросли на 34%, а у річному вимірі – на 60%.
Водночас у країнах ЄС спостерігається зниження вартості живця, що робить їхні ринки привабливими для українських закупівель. Таким чином, імпорт став альтернативним джерелом сировини.
Імовірно, скорочення імпорту стане можливим лише за рахунок поступового нарощення поголів’я свиней, що у перспективі позначиться і на внутрішніх закупівельних цінах. За даними Держстату, станом на 1 вересня 2025 року в Україні утримувалося 4,8 млн свиней – на 5% менше, ніж торік, але на 7% більше, ніж у січні.
Нагадаємо, торік асоціація «М’ясної галузі» заявляла про втрату до 50% свиней у промисловому секторі та в домогосподарствах через зволікання з визнанням в Україні в’єтнамської вакцини проти африканської чуми свиней.
У травні 2025 року в'єтнамську «AVAC ASF Live» для профілактики АЧС офіційно дозволили в Індонезії.