Київ, 28 жовтня 2025 року. У столиці відбувся професійний форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025» – платформа, що об’єднала виробників зерна, свинарів, м’ясопереробників, науковців, державні інституції та міжнародних партнерів навколо спільної мети: перейти від реагування на АЧС до системної профілактики, від сировинної логіки – до створення доданої вартості й експорту.
Організаторами події виступили Об’єднана Рада українських виробників та переробників свинини та Асоціація «М’ясної галузі», співорганізатор – компанія «Прем’єр-Експо».
Заступник міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тарас Висоцький відкрив форум і визначив головний орієнтир для галузей:
«Маємо базу, маємо сировину, але головне – повинні створювати додану вартість. Перетворювати зерно на свинину, м’ясо, продукти з високою експортною якістю. Це можливо лише через об’єднання науки, бізнесу і держави».
Ця теза задала рамку всьому форуму:

Микола Бабенко, директор Асоціації «Мʼясної галузі» та голова Об’єднаної Ради українських виробників і переробників свинини, підкреслив, що Україна має перейти від реакції на хвороби – до системної профілактики:
«2025 рік – це час, коли на одній спільній платформі бізнес, наука, уряд і міжнародні партнери співпрацюють задля посилення економіки України. Ми маємо не лише підтримку Європи, а й технологічне рішення – вакцину проти АЧС, ефективність якої маємо перевірити в Україні, сподіваємося вона доведе і в Україні свою безпечність і ефективність. Наступний крок – впровадження національної програми викорінення АЧС, створення українського «зеленого біощита», а паралельно відкриття експортних ринків для української свинини».
У дискусіях форуму взяли участь Нгуєн Ван Діп, директор AVAC Vietnam і розробник першої у світі вакцини проти африканської чуми свиней, Джейсон Олдіс, президент Європейської ветеринарної спілки, Михайло Кобченко, співвласник групи компаній «АПК Докучаєвські Чорноземи», а також українські науковці та експерти, які представили практичні рішення з біобезпеки, автоматизації виробництва, фінансування та експорту.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що імпорт свинини в Україну збільшився майже у 8 разів. Основна причина – скорочення поголів’я свиней.