Україна формує «зелений біощит»: у Києві відбувся Форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»
Платформа об’єднала виробників зерна, свинарів, м’ясопереробників, науковців, державні інституції та міжнародних партнерів
Київ, 28 жовтня 2025 року. У столиці відбувся професійний форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025» – платформа, що об’єднала виробників зерна, свинарів, м’ясопереробників, науковців, державні інституції та міжнародних партнерів навколо спільної мети: перейти від реагування на АЧС до системної профілактики, від сировинної логіки – до створення доданої вартості й експорту.
Організаторами події виступили Об’єднана Рада українських виробників та переробників свинини та Асоціація «М’ясної галузі», співорганізатор – компанія «Прем’єр-Експо».
Заступник міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тарас Висоцький відкрив форум і визначив головний орієнтир для галузей:
«Маємо базу, маємо сировину, але головне – повинні створювати додану вартість. Перетворювати зерно на свинину, м’ясо, продукти з високою експортною якістю. Це можливо лише через об’єднання науки, бізнесу і держави».
Ця теза задала рамку всьому форуму:
- для зерновиробників – це шлях до внутрішньої переробки;
- для свинарів – стабільна кормова база й ефективність;
- для переробників – можливість конвертувати свинину у продукти з високою маржею;
- а для держави – додаткові 6–12 млрд євро щорічної доданої вартості в разі масштабування моделі «зерно – свині – м’ясо/продукти» та відкриття експорту свинини.

Микола Бабенко, директор Асоціації «Мʼясної галузі» та голова Об’єднаної Ради українських виробників і переробників свинини, підкреслив, що Україна має перейти від реакції на хвороби – до системної профілактики:
«2025 рік – це час, коли на одній спільній платформі бізнес, наука, уряд і міжнародні партнери співпрацюють задля посилення економіки України. Ми маємо не лише підтримку Європи, а й технологічне рішення – вакцину проти АЧС, ефективність якої маємо перевірити в Україні, сподіваємося вона доведе і в Україні свою безпечність і ефективність. Наступний крок – впровадження національної програми викорінення АЧС, створення українського «зеленого біощита», а паралельно відкриття експортних ринків для української свинини».
У дискусіях форуму взяли участь Нгуєн Ван Діп, директор AVAC Vietnam і розробник першої у світі вакцини проти африканської чуми свиней, Джейсон Олдіс, президент Європейської ветеринарної спілки, Михайло Кобченко, співвласник групи компаній «АПК Докучаєвські Чорноземи», а також українські науковці та експерти, які представили практичні рішення з біобезпеки, автоматизації виробництва, фінансування та експорту.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що імпорт свинини в Україну збільшився майже у 8 разів. Основна причина – скорочення поголів’я свиней.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].













