Джаз зі смаком: 8 нових ресторанів і кав’ярень Львова

Які заклади варто відвідати під час Alfa Jazz Fest і що саме там спробувати

«Корки та крихти»
Фото facebook.com/corksandcrumbs

Років із десять тому ресторанний Львів орієнтувався в основному на туриста: намагався обіграти історію і дати відвідувачу шоу. П’ять років тому ресторатори активно взялися за відновлення галицької кухні та роботу з локальними продуктами. Успішними зазвичай ставали великі ресторани. Та за останні півтора року тренд дещо змінився: актуальними стали невеликі заклади. Власник у них часто сам стоїть за барною стійкою або працює на кухні, а орієнтуються такі ресторани, кафе і бари або на львів’ян, або на туристів, яким потрібна не яскрава штучна картинка, а дотик до реального життя місцевих мешканців. Mind навідався до нещодавно відкритих львівських закладів і обрав вісім найцікавіших.


Топ-8 нових ресторанів і кав’ярень Львова Де скуштувати найсмачніший сирник Львова, а де випити кави від чемпіонки України з приготування кави? Дивіться, які заклади варто відвідати під час Alfa Jazz Fest і що саме там спробувати. А детальніше про смаколики різних львівських ресторанів читайте у тут: http://bit.ly/2sMnjna

Posted by Mind UA on Tuesday, 20 June 2017

Cabinet

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/cabinet.lviv

Попри нові тренди, «класичні» – і за атмосферою, і за інтер’єром – заклади у Львові час від часу також відкриваються. Наприклад, Cabinet. Його власник Григорій Козловський відомий у Львові більше як людина, пов’язана з тютюновим бізнесом та політикою. Більшість його закладів знаходяться за містом, а в центрі більш-менш відомою є «Королівська пивоварня».

Cabinet позиціонується як «кондитерська плюс», утім, десерти тут можна побачити лише на вітрині, а в меню – півтора десятки страв для обіду чи вечері. При доволі якісній кухні саме те, що подають з вітрини, на тлі інших закладів цього напрямку не вражає видатним смаком. Не варто сюди приходити на какао чи каву, особливо якщо ви надаєте перевагу specialty coffee. Натомість варто придивитися до карти вин, а в меню – до супів і салатів, особливо – до салату з куркою.

Зрештою, більшість відвідувачів ходить в Cabinet насамперед за атмосферою. Дизайнеру Арсену Костишину, до того відомому за проектами «Кумпеля» і Celentano Ristorante, вдалося поєднати шматочок богемного літературного кафе, яке було на цьому місці раніше, тонку класику та елементи відвертого кічу «для VIP». До цього додали музику з «Гаррі Поттера», і як наслідок, атмосфера одночасно пафосна й романтична.

Адреса: вул. Винниченка, 12

Схожі заклади: «Вероніка», «Грушевський»


«Доктор Фауст»

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото «Доктор Фауст»

«Доктор Фауст» – чи не єдиний концептуальний заклад, відкритий за останній час у Львові. Його власниця Наталя Іващук раніше працювала у великій кондитерській компанії Biscotti. Це її перший самостійний ресторанний проект.

У ресторанчику класична європейська кухня прикрашена сучасними подачами страв і здобрена обіграною в меню й оформленні темами містики і кабалістики. І хоча виглядає це доволі дивакувато, а часом і просто некомфортно (витиснуті в стіні рельєфні зображення черепів не найкраще впливають на апетит), все ж сюди варто зайти заради привітного сервісу, ефектних подач і смачних страв. Точно варто замовити салат – будь-який з меню – і страви з птиці. А от морепродукти – не найсильніший бік кухні закладу.

Адреса: вул. Вірменська, 14

Схожі заклади: «Ресторація Бачевських», «Ратуша», «Старий рояль»


Churrasco Wine & Grill

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/churrascogrillandwine

У своєму другому львівському Churrasco Кирило Бабак і Стелла Яблонська («Мушля», «Вікторіан», «Brown Cafe») доволі далеко відійшли від ідеї, яку спочатку закладав у концепцію київський ресторатор Дмитро Борисов. Уже з самої назви (Wine & Grill замість Beer & Grill) зрозуміло, як зміщено акценти. Але окрім того, в новому Churrasco є не лише традиційний бразильський гриль, але й дуже широке меню грузинської кухні. А шеф-кухаря Кобу Махарашвілі запросили із Тбілісі.

Тож трапезу тут варто почати із сету грузинських закусок, продовжити паштетом з печінки та грибів, а потім перейти до хінкалі: такого ніжного тіста ви не знайдете ніде більше у Львові. Щодо напоїв, то варто звернути увагу на вино і каву (власного обсмажування, якісний моносорт, лише закладка менша, ніж зазвичай у кав’ярнях). А от настоянки у Churrasco доволі специфічні: якщо ви звикли до напоїв у традиційних наливкових закладах Львова, ці можуть не прийтися до смаку.

І ще нюанс: це рідкісний для Львова заклад, де поєднується якісна кухня і можливість замовити кальян.

Адреса: вул. Валова, 15

Схожі заклади: Italidze, «Київ»


«Корки та крихти»

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/corksandcrumbs

Третій самостійний проект Костянтина Смолія, який раніше був відомий як директор з маркетингу мережі ресторанів ОККО (зокрема, саме йому належить авторство концепції паназійського ресторану Meiwei на Новокостянтинівській у Києві). І вже втретє він бере за основу не концепцію, а зрозумілий продукт, демократичну атмосферу і кухарський талант киянки Стелли Клименко. Саме вона ставила кухню і в двох інших проектах Костянтина: бургерній Delicateka та Rock’n’Dogs, а в Києві донедавна працювала у Pink Freud.

Завдяки роботі Стелли (хоча вона лише відпрацювала запуск, а потім повернулася до Києва) в «Корках та крихтах», як і в попередніх закладах, дуже рівна кухня. Якісне все: паста, тартар, канапки, риба з рисом. Те, що варто спробувати однозначно, – хліб. У закладі особливо пишаються власною пекарнею. Пити варто вино: карта не надто велика, але підібрана дбайливо. Якщо ви хочете радше випити, ніж наїстися, сміливо беріть сет закусок до вина.

Адреса: вул. Лесі Українки, 27

Схожі заклади: «Хліб і вино»


«Аґрус»

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/agrus.lviv

Протягом півтора року «Аґрус» існував як кондитерська, котра працювала через доставку або на фестивалях. Лише на початку цього року «територія здорової їжі» почала діяти як повноцінне кафе. Заклад особливий доволі незвичним поєднанням кухні та атмосфери. З одного боку, тут є все, що асоціюється з вегетаріанством: сироїдські та безглютенові страви, кероб замість шоколаду, сім видів рослинного молока, смузі та боули. З іншого – немає суто хіпстерської естетики, притаманної подібним закладам. Тут чисто львівська атмосфера, наче ти на квартирі у місцевих друзів. Можливо, тому що засновниця закладу Надія Крохмальна та її чоловік, відомий у Львові журналіст Роман Рак – представники родин галицької інтелігенції з давньою історією.

В «Аґрусі» можна – і варто – поснідати хлібцями з овочами і печерицями, або легко пообідати салатом чи супом (полунично-томатний гаспаччо – те, що необхідно спробувати цього сезону). Та все ж основна принада закладу – солодощі з натуральних складників, без білого цукру, жирів і добавок. Обов’язково спробуйте сироїдський «Спартак» або торт «Квітка» (сім кольорових шарів на основі борошна з горіхів кеш’ю з різними ягодами та фруктами).

Щодо напоїв, то алкоголю в меню нема. Каву, обсмажену в «Світі кави», тут готують у френч-пресі. Хоча більшість відвідувачів надає перевагу лимонадам і смузі. Окрема тема – бузиновий квас.

Адреса: вул. Вірменська, 30

Схожі заклади: Dreamer’s Place


Wafjoy

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/Wafjoy

Валентин Іванов із Дніпра, який керує закладом разом із дружиною, свого часу був одним із розробників успішного концепту Bubble Waffle. Утім, у новому проекті він вирішив відійти від масмаркету і принципу «дешево та яскраво», зробивши ставку на здорове харчування та дорогі інгредієнти. «Вафджой» – уже не зовсім бельгійська вафля, хоч і виглядає доволі схоже. У страві майже немає жиру, вона дуже повітряна і легка. Топінги до вафджой є солодкі та солоні. Особливо смачні вафджої з рибними топінгами (тунець, лосось), з чотирма сирами, а також із яловичиною та перцем.

Окрім того, тут є сніданок цілий день (омлет з салатом), specialty кава та одне з найкращих у місті какао. А до цього – мінімалістичний дизайн, легка електронна музика і дбайливий family service.

Адреса: вул. Архівна/вул. Братів Рогатинців, 24


Black Honey

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/blackhoneycoffee

Кав’ярня, яка за рік стала однією з найпопулярніших у місті. Причини прості: приємний лаконічний дизайн (чорно-білий, з вітринними вікнами), привітні професійні бариста (частина пройшла школу «Світу кави») і кава дуже високої якості. Обсмажується кава в Києві, в кав’ярні Fair Finch, але руками і за технологією львів’янки Оксани Вітинської, чемпіонки України з приготування кави. Окрім варіацій на тему еспресо, тут подають альтернативу: каліту, V-60, кемекс тощо.

До кави тут можна отримати круасан, тістечко або макарун, а попри це – атмосферу богемного Львова, оскільки кав’ярня знаходиться по дорозі з площі Ринок до Університету.

Адреса: вул. Костюшка, 2

Схожі заклади: «Світ кави» на Ринку, «Палярня Чехович»


«Світ кави» на Ринку

Джаз зі смаком: 9 нових ресторанів і кав’ярень Львова
Фото facebook.com/svitkavylviv

Здавалося б, «Світом кави» уже не здивуєш ані львів’ян, ані туристів. За 15 років там перебували всі, хто хоча б раз приїжджав до Львова. Утім, Маркіяну Бедрію, власнику закладу, та Влодкові Костирку, дизайнеру, це все ж вдалося. Вони зробити заклад з тією ж назвою і тією ж кавою, але з цілком інакшим дизайном і свіжою, хоча й досі впізнаваною атмосферою.

Порівняно зі старим «Світом кави» на Катедральній, тут – лофт-інтер’єр, сучасна музика, менше варіантів кави, набагато більше страв у меню. Якщо ви завітаєте сюди саме за їжею, спробуйте канапки з телятиною або кіш. Ну і не варто забувати про сирник, який у новому «Світі кави» – один з найкращих у Львові.

Щодо кави, то майте на увазі: сорти дуже відрізняються на смак. Якщо ви любите каву з кислинкою, беріть Ефіопію і не торкайтеся Нікарагуа. Якщо вам ближчий гіркуватий смак класичного італійського еспресо – беріть Нікарагуа або Коста-Ріку.

Адреса: пл. Ринок, 30

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS