Винороби у Франції, Італії та Німеччині зіштовхнулися з катастрофічним зниженням урожаю винограду, повідомляє видання NewEurope.
Зміни клімату впливають на індустрію з тисячолітніми традиціями. Мало того, що через аномальну спеку змістився час збирання урожаю, скорочуючи сезон дозрівання, крім того винороби цілий рік стикаються з екстремальними погодними умовами.
Цього року європейські виноробні регіони зазнали сильних зимових морозів, потім була холодна весна, довге і надзвичайно спекотне літо і періодичний град. Кожне з цих явищ може завдати шкоди поодинці, а в поєднанні вони виявилися катастрофічними.
Втрати в галузі важко переоцінити.
Франція очікує найгірший урожай винограду з часів Другої світової війни з прогнозованим зниженням виробництва на 18%. За даними найбільшої асоціації італійських виноробів, Італія очікує зниження виробництва не менше як на 25%, в деяких регіонах втрати сягнуть 60%. Деякі виробники в Німеччині в регіоні Гюндерхайм очікують втрати до 50% виробництва.
Винороби очікують, що деякі із втрат в кількості будуть компенсовані зростанням якості. Це стосується вин, які розвиваються в конкретних мікрокліматах, поєднуючи ретельне зрошення і вирощені на глині на невеликих висотах. Безумовно, європейське вино, ймовірно, подорожчає в цьому році, але ще більше занепокоєння викликає майбутнє галузі в непередбачуваному кліматі.
Раніше ми писали, що французькі винороби йдуть на крайні заходи, аби захистити свою продукцію від нечесної конкуренції з іспанським вином.