Найнижча вартість кормів у світі й відносна близькість до потенційних країн – споживачів української яловичини роблять цю нішу привабливою для експорту. Сьогодні цей ринок оцінюють в 50 млрд грн, пише на своїй сторінці Facebook економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
«Україна має найнижчі ціни на корми у світі, але й далі експортує фуражне зерно та олійні шроти, замість того щоб перетворювати їх на високоцінний товар. Ми знаходимося на 10–15 тис. км ближче до основного ринку збуту яловичини (Близький Схід), ніж наші конкуренти, які ним зараз володіють повністю: США, Бразилія, Аргентина, Австралія», – зауважив він.
Додається, що перший, хто вибудує весь ланцюг та зможе контролювати глибоке обвалювання (мінімум 40 000 голів на рік вагою від 550 до 750 кг), багато років контролюватиме цей дуже прибутковий ринок.
Ярмак також зауважує, якої якості має бути яловичина. «Потрібно забути про худобу від населення. Бички (або кастрати) мають бути однорідні по потенціалу, та правильно відгодовані з першого дня», – написав він.
За умови ефективної реалізації подібної стратегії собівартість відгодівлі буде на рівні $1,2–1,4 за 1 кг, а чиста ціна реалізації в перерахунку на 1 кг живої ваги (якщо одна компанія або кооператив контролює також забій і експорт) – не менше $3,5 за 1 кг. Витрати на обвалювання будуть відносно невеликі.