Підвищення тарифів на використання вагонів «Укрзалізниці» ставить під ризик український експорт, переконані в асоціації «Укркондпром».
Зокрема, експорт кондитерської продукції в Центральну Азію, яку в асоціації називають традиційним ринком збуту, за рік зменшився на 10%, а логістичні витрати на доставку одного вагону до ринку збуту в ЦА зріс приблизно на $2000.
«Неадекватна і непередбачувана тарифна політика «Укрзалізниці» – це важкий нокдаун для українських експортерів харчової продукції», – прокоментував президент «Укркондпрому» Олександр Балдинюк, додавши, що вважає збільшення плати загрозою для усього українського експорту.
Після третього підвищення тарифів у листопаді, за 9 місяців вартість спеціальних вагонів для експорту харчової продукції зросте вшестеро – з 213,6 грн до 1228,8 грн за добу. Заборона транзиту територією РФ призвела до падіння експорту кондитерської продукції до країн ЦА на 43%, а підвищення тарифів потягне більші наслідки, адже експорт стане нерентабельним.
«Розцінки на вагони УЗ досягли межі, коли їх використання при експорті багатьох видів продукції балансує на межі рентабельності», – зазначається у повідомленні «Укркондпрому». Це призводить до відмови від використання залізничних перевезень. Обсяг перевезень кондитерських виробів у 2017 році скоротився на 18%.
Нагадаємо: «Укрзалізниця» може підвищити тарифи на 12% наступного року.