Вирощування стевії в Україні є перспективною нішею для фермерів, яка здатна принести прибуток агровиробнику до $270 000 з гектару, адже попит на цю культуру на світовому ринку зростає щорічно як таку, що асоціюється у споживача із здоровим способом життя, передає AgroNews.
Як зазначається, на цьому наголосив кандидат сільськогосподарських наук Володимир Стефанюк під час конференції «Трав’яний бізнес України», що відбулася нещодавно в Миколаєві, повідомляє seeds.org.ua.
Науковець зазначив, що стевія є природним цукрозамінником і є альтернативою солодкому продукту для людей, які хворіють на цукровий діабет.
«В Україні щорічно вирощується близько 40 тонн цієї культури. Реальна ж потреба складає приблизно 200 тонн сухого листа стевії», – розповів про перспективи зростання внутрішнього ринку Стефанюк.
Наразі в Україні виробляється понад 200 продуктів зі стевії. За словами фахівця, собівартість посадки стевії становить 25 коп за одну рослину.
«На одному гектарі розміщується 80-100 000 рослин. Вже за першій рік вирощування можна мати до 2 тонн сухого листа, вартість якого ще пару років потому дорівнювала $2 500/тонна. Якщо не має змоги для тепличного вирощування, розсаду можна отримувати і в домашніх умовах, вирощуючи її з насіння. Але в цьому випадку посіви треба накривати плівкою, щоб насіння не пересихало», – повідомив науковець.
Фахівець також підкреслив, що прибутки можна значно збільшити, якщо будувати бізнес на вирощуванні кореня культури.
«В цьому випадку можна отримувати по $270 000 /га прибутку. Проте механізм вирощування потребує додаткових зусиль, адже в умовах українського клімату потрібно викопувати корені на зиму, адже вони бояться морозів», – пояснив Володимир Стефанюк.
Фахівець також розповів, що як культура стевія відкрилася для європейського ринку порівняно нещодавно – лише 5 років потому.