Вирощування стевії може принести прибуток агровиробнику до $270 000 на 1 га

Вирощування стевії може принести прибуток агровиробнику до $270 000 на 1 га

В Україні щорічно вирощується близько 40 тонн, реальна ж потреба - 200 тонн

Вирощування стевії може принести прибуток агровиробнику до $270 000 на 1 га
Фото: AgroNews

Вирощування стевії в Україні є перспективною нішею для фермерів, яка здатна принести прибуток агровиробнику до $270 000 з гектару, адже попит на цю культуру на світовому ринку зростає щорічно як таку, що асоціюється у споживача із здоровим способом життя, передає AgroNews.

Як зазначається, на цьому наголосив кандидат сільськогосподарських наук Володимир Стефанюк під час конференції «Трав’яний бізнес України», що відбулася нещодавно в Миколаєві, повідомляє seeds.org.ua.

Науковець зазначив, що стевія є природним цукрозамінником і є альтернативою солодкому продукту для людей, які хворіють на цукровий діабет.

«В Україні щорічно вирощується близько 40 тонн цієї культури. Реальна ж потреба складає приблизно 200 тонн сухого листа стевії», – розповів про перспективи зростання внутрішнього ринку Стефанюк.

Наразі в Україні виробляється понад 200 продуктів зі стевії. За словами фахівця, собівартість посадки стевії становить 25 коп за одну рослину.

«На одному гектарі розміщується 80-100 000 рослин. Вже за першій рік вирощування можна мати до 2 тонн сухого листа, вартість якого ще пару років потому дорівнювала $2 500/тонна. Якщо не має змоги для тепличного вирощування, розсаду можна отримувати і в домашніх умовах, вирощуючи її з насіння. Але в цьому випадку посіви треба накривати плівкою, щоб насіння не пересихало», – повідомив науковець.

Фахівець також підкреслив, що прибутки можна значно збільшити, якщо будувати бізнес на вирощуванні кореня культури.

«В цьому випадку можна отримувати по $270 000 /га прибутку. Проте механізм вирощування потребує додаткових зусиль, адже в умовах українського клімату потрібно викопувати корені на зиму, адже вони бояться морозів», – пояснив Володимир Стефанюк.

Фахівець також розповів, що як культура стевія відкрилася для європейського ринку порівняно нещодавно – лише 5 років потому.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло